Bosna i Hercegovina     | 13.05.2019. 15:44 |

Uposlenici Tužiteljstva BiH na stručnom seminaru o traženju nestalih osoba

FENA Saopćenje

 

SARAJEVO, 13. svibnja (FENA) - Na stručnom seminaru sudjeluju uposlenici i istražitelji Tužiteljstva BiH, Instituta za nestale osobe (INO) i Državne agencije za istrage i zaštitu-SIPA, a središnje teme odnose se na traganje za lokacijama masovnih grobnica i provođenju ekshumacija kao dokaznih radnji.

Glavna tužiteljica Gordana Tadić, okupljenim sudionicima seminara, u uvodnom izlaganju, govorila je važnosti procesa traženja nestalih za procesuiranje predmeta ratnih zločina, kao i o procesima ekshumacija i identifikacija nestalih osoba koji su ključni postupci za konačno identificiranje pronađenih posmrtnih ostataka.

Tadić je istakla da je ovaj proces veoma bitan, jer se u BiH još uvijek traga za oko 7.000 nestalih osoba, a podaci i dokazi o pronađenim i identificiranim osobama, vrlo su bitna dokazna građa u predmetima ratnih zločina.

Sudionici seminara, koji se održava uz potporu Razvojnog programa Ujedinjenih naroda (UNDP) i veleposlanstva Velike Britanije u BiH, tijekom seminara, imat će priliku razmijeniti praktična iskustva o procesima traženja i ekshumacija pojedinačnih i masovnih grobnica, samom procesu pripreme za proces ekshumacije, kao i razgovarati o zakonodavnom okviru u navedenoj oblasti, suradnji između institucija, uzimanju DNK uzoraka, te drugim bitnim pitanjima iz prakse sa kojima se susreću uposlenici institucija, prilikom traženja i identifikacije posmrtnih ostataka nestalih osoba.

Uposlenici Tužiteljstva BiH, tijekom jedne kalendarske godine, u prosjeku sudjeluju u više od 100 procesa potrage za masovnim i pojedinačnim grobnicama i ekshumacijama koje se odvijaju u svim krajevima Bosne i Hercegovine, priopćeno je iz tog tužiteljstva.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

U Brčkom održan seminar za šahovske sudije

Studenti Pravnog fakulteta Sveučilišta u Mostaru posjetili Tužiteljstvo BiH

Provedena akcija 'Paravan' u borbi pritiv organiziranog kriminala i neovlaštenog prometa droge

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'