Bosna i Hercegovina     | 13.05.2019. 19:03 |

Predloženi zaključci kao odgovor Federacije na sigurnosnu situaciju u BiH

FENA Senka Trgovčević

SARAJEVO, 13. maja (FENA) - Nedavna nabavka 2.500 automatskih pušaka u entitetu Republika Srpska i formiranje rezervnog sastava policije u tom entitetu razlozi su zbog kojih je danas počela vanredna sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH.

Rekao je to potpredsjednik Komisije za sigurnost FBiH Hajrudin Žilić, koji je kroz prezentaciju poslanicima predstavio trenutne sigurnosne izazove s kojima se suočava Federacija.

- Jednim od predloženih zaključaka predlažemo da se obaveže Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova i kantonalne uprave policije da pokrenu aktivnosti na osiguravanju neophodnih finansijskih sredstava na popuni nedostajućeg broja policijskih službenika u skladu s postojećim pravilnicima o organizaciji i sistematizaciji. Također, želimo obavezati FMUP da sačini procjenu sigurnosne situacije te da shodno procjeni pokrene postupak formiranja i opremanja jedinice namijenjene za otkrivanje, praćenje i sprečavanje bilo kojeg oblika ugrožavanja sigurnosti na teritoriji Federacije iz okvira ustavnih nadležnosti FBiH u oblasti sigurnosti - rekao je Žilić Feni uoči početka sjednice.

Dodao je da se sigurnosna situacija usložnjena i zbog migrantske krize u Bosni i Hercegovini, te da je ugrožena lična i imovinska sigurnost građana posebno u područjima masovijeg okupljanja migranata.

Zato se trećim zaključkom, koji će biti predložen, predviđa da Predstavnički dom Parlamenta FBiH pozove nadležne državne organe (Vijeće ministara BiH i oba doma Parlamentarne skupštine BiH) da u skladu sa svojim nadležnostima podrže rad institucija na državnom nivou koje se bave migrantskim pitanjima (Granična policija BiH, OSA, Služba za poslove sa strancima) u kontekstu popunjavanja nedostajućim materijalnim i ljudskim resursima.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Marinković Lepić: Predstavnički dom mora biti mjesto ozbiljnog rada, a ne izvođenja performansa

Zukan: Zakonodavnopravna komisija razmatrat će dopune Zakona o radu u cilju legalnog rada studenata

Odbor za ekonomsku politiku podržao budžet FBiH, traži 20 miliona KM za onkološke pacijente

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom