Bosna i Hercegovina     | 14.05.2019. 07:41 |

Prekinuta vanredna sjednica o sigurnosnoj situaciji u FBiH, nastavak danas

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 14. maja (FENA) - Ministar unutrašnjih poslova Federacije BiH Aljoša Čampara izjavio je jučer na vanrednom zasjedanju Predstavničkog doma Parlamenta FBiH o sigurnosnoj situaciji, da je Vladi Federacije BiH podnesena informacija da se popuni aktivni sastav policije sa 110 službenika i to 55 u specijalnu jedinicu i 55 za podršku.

- Također, od Vlade Federacije BiH zahtijevat ćemo da se izdvoji milion KM za nedostajuću opremu - dodao je Čampara.

Nakon njegovog obraćanja sjednica je prekinuta, a bit će nastavljena danas u 11.00 sati.

Na jučerašnjem zasjedanju potpredsjednik Komisije za sigurnost FBiH Hajrudin Žilić poslanicima je prezentirao sigurnosne izazove s kojima se suočava Federacija BiH usljed nedavne nabavke 2.500 automatskih pušaka u entitetu Republika Srpska i formiranja rezervnog sastava policije u tom entitetu.

Zato je planirano da se poslanici, između ostalog, danas očituju o zaključcima, kojima se predlaže da se obaveže Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova i kantonalne uprave policije da pokrenu aktivnosti na osiguravanju neophodnih finansijskih sredstava za popunu nedostajućeg broja policijskih službenika u skladu s postojećim pravilnicima o organizaciji i sistematizaciji.

Drugim zaključkom, namjera je da se obaveže FMUP da sačini procjenu sigurnosne situacije te da shodno procjeni pokrene postupak formiranja i opremanja jedinice namijenjene za otkrivanje, praćenje i sprečavanje bilo kojeg oblika ugrožavanja sigurnosti na teritoriji Federacije BiH iz okvira ustavnih nadležnosti FBiH u oblasti sigurnosti.

Zbog migrantske krize u Bosni i Hercegovini predložen je i treći zaključak, kojim se predviđa da Predstavnički dom Parlamenta FBiH pozove nadležne državne organe (Vijeće ministara BiH i oba doma Parlamentarne skupštine BiH) da u skladu sa svojim nadležnostima podrže rad institucija na državnom nivou koje se bave migrantskim pitanjima (Granična policija BiH, OSA, Služba za poslove sa strancima) u kontekstu popunjavanja nedostajućim materijalnim i ljudskim resursima.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Lendo poziva Parlament FBiH da izvrši obavezu i usvoji amandman na Ustav

Predstavnički dom PSBiH usvojio prijedlog zakona o sprečavanju sukoba interesa

Poslanici prihvatili da po hitnom postupku razmatraju Prijedlog zakona o sprečavanju sukoba interesa

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo