Bosna i Hercegovina     | 14.05.2019. 09:52 |

Civilna zaštita: Jutros bolja hidrološka situacija u RS

FENA Saopćenje

BANJA LUKA, 14. maja (FENA) - Hidrometeorološka situacija u Republici Srpskoj (RS) jutros je nešto povoljnija u odnosu na prethodnu noć, potvrdili su iz entitetske Civilne zaštite.

U Novom Gradu/Bosanskom Novom rijeka Una je na 482 cm, što je za 32 cm iznad kote redovne odbrane od poplave. Vodostaj Sane jutros je bio na 512 cm i ima tendenciju rasta.

Sinoć je zasjedao štab za vanredne situacije i proglasio redovne mjere odbrane od poplave u toj općini.

Na lokalnom putu Blagaj Japra - Vitasovci - Radomirovac - Volari u mjestu Vitasovci izlila se rijeka Sana zbog čega je saobraćaj obustavljen i odvija se obilaznim pravcem preko Svodne. Lokalni put Urije - Šuća je neprohodan. Zbog izlivanja rijeke Sane neprohodna je ulica Meše Selimovića, a u funkciji je alternativni putni pravac preko Urijanskih brda.

Vodostaj rijeke Une jutros u Bosanskoj Kostajnici je 407 cm i porastao je u posljednja 24 sata za 150 cm. Una se izlila u naseljima Mrakodol, Grdanovac na poljoprivredno zemljište i u samom gradu. Proglašene su vanredne mjere odbrane od poplave.

Iz Civilne zaštite ističu da će biti postavljene vreće sa pijeskom na ugrožena mjesta.

Pliva je u porastu u općini Jezero. Zbog izlivanja rijeke u dužini od oko 50 m zaplavljena je jedna saobraćajna traka na magistralnom putu Jajce – Bihać pa se vozila propuštaju naizmjenično jednom saobraćajnom trakom. Zatvoren je regionalni put Jezero - Šipovo. Trenutno je 10 stambenih objekata poplavljeno.

Vodostaj rijeke Vrbanje u Kotor-Varoši od sinoć je opao oko 1,8 m. Put prema Čelincu je prohodan. Trenutno je poplavljeno 15 kuća, a nema ugroženih ljudskih života. Dosta lokalnih puteva usljed bujica je oštećeno, a danas u toj lokalnoj zajednici ne rade škole.

Iz Civilne zaštite preciziraju da je vodostaj rijeke Vrbas jutros iznosio 559 cm na mjernom mjestu ”Delibašino Selo” kod Banje Luke i u opadanju je za 20 cm u odnosu na 06.00 sati.

Građani su tražili vreće sa pijeskom, kao i pomoć za ispumpavanja vode i čišćenje odvodnih kanala.

Saobraćaj na magistralnom putu Banja Luka – Prijedor je u prekidu zbog klizišta u naselju Tunjice.

Iz preventivnih razloga gradonačelnik Grada Banje Luke proglasio je vanrednu situaciju, u mjesnim zajednicama Vrbanja, Ada, Česma, Lazarevo 1, Zalužani i Priječani.

Do daljnjeg je obustavljena nastava u osnovnim i srednjim školama u gradu Banja Luka, općnama Čelinac, Novi Grad/Bosanski Novi i Laktaši.

Rijeka Vrbanja u Čelincu je u opadanju, a Jošavka se vratila u korito. Na magistralnom putu Banja Luka – Čelinac, u mjestu Miloševo, izlila se Vrbanja i saobraćaj je u potpunosti obustavljen. Normalizovan je saobraćaj u mjestu Crna Rijeka na magistralnom putu Čelinac-Kotor-Varoši.

Vodostaj rijeke Sane u Prijedoru je u blagom porastu i prema posljednjem mjerenju iznosio je 460 cm što je jednako koti vanredne odbrane od poplave.

U općini Teslić na snazi je vanredno stanje odbrane od poplave. Zaplavljene su mjesne zajednice Stenjak, Gaj, Žarkovina i Vrela, gdje je voda u zaplavila oko 70 stambenih i pomoćnih objekata. Regionalni put Doboj – Teslić je u prekidu u mjestu Vrela, kao i lokalni put Teslić – Blatnica. Saobraćaj Teslić – Banja Luka, preko Hajdučkih voda, odvija se jednom trakom zbog odrona.

Vodostaj rijeke Bosne na mjernom mjestu u Doboju iznosi 413 cm (vanredna odbrana od poplave je na 450 cm), a u Modriči 169 cm. Redovna odbrana od poplave je na 300 cm.

Spreča je u Karanovcu na 268 cm, a početak obavještavanja je na 300 cm.

U općini Bosanski Brod proglašena je redovna odbrana od poplave zbog preventivnih mjera, a i u Doboju na snazi je redovna odbrana od poplave.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Izvještaj EBRD-a - Za politike zelene ekonomije potrebna značajnija podrška među stanovništvom

State Department - Razorna i zapaljiva retorika Dodika doprinijela etničkim napetostima u BiH

Pregled UNRWA-e utvrdio princip poštovanja humanitarne neutralnosti

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu