Bosna i Hercegovina     | 14.05.2019. 13:38 |

U ZDK-u normalizira se stanje u svim općinama koje su pogođene poplavama

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 14.maja (FENA) - Zbog obilnih kišnih padavina pritoke rijeke Bosne u Zeničko-dobojskom kantonu su stvorile velike probleme, a posebno Usora i Liješnica, te su Općine Tešanj, Doboj Jug i Usora proglasile stanje prirodne nesreće.

Kako je kazao direktor Kantonalne uprave civilne zaštite ZDK Džavid Aličić, angažirane su službe civilne zaštite za zaštitu i spašavanje u ovim općinama i radi se na otklanjanju posljedica nevremena.

- Što se tiče rijeke Bosne nije bilo izlijevanja, a trenutni vodostaj iznosi 280 cm, što je za 20 cm manje u odnosu na jučerašnji dan kada je iznosio 300 cm. Stanje u svim općinama koje su pogođene poplavama se normalizira, a ekipe civilne zaštite su na terenu - kazao je Aličić.

U MZ Kalošević, općina Tešanj, sinoć je došlo do probijanja nasipa usljed čega je poplavljena veća površina poljoprivrednog zemljišta i oko 20 objekata, navodi se u saopćenju Press službe ZDK.

Jutros oko 5.00 sati pušten je u promet saobraćaj magistralnim putem M-4 Doboj-Teslić, kao i preko mosta na rijeci Usori u MZ Kalošević, koji je bio zatvoren zbog opasnosti od visokih voda.

Visok vodostaj rijeke Usore je ugrozio i most na zaobilaznici u Jelahu, zbog čega je most zatvoren, a saobraćaj je privremeno pušten preko novoizgrađenog mosta.

- Prema posljednjim informacijama sa terena, vodostaj Usore na području općine Tešanj je u znatnom opadanju, a voda se povukla u korito i na ugroženom području u Kaloševiću. Rijeka Bosna tokom protekla 24 sata nije prijetila izlivanjem. Do porasta vodostaja rijeke Radušice tokom jutra došlo je na području MZ Rosulje i ima tendenciju porasta. Stanje vodostaja u ostalim mjesnim zajednicama je zadovoljavajuće– saopćeno je.

U općini Maglaj u odnosu na jučerašnji dan stanje se normalizuje.

- Magistralni put M17, regionalni put Maglaj-Zavidovići kao i lokalni putni pravci su prohodni, a put ispod Gradskog mosta za Zavidoviće je u funkciji. Uposlenici CZ-e tokom cijele noći imali dežurstvo, te obilazak i kontrolu nivoa rijeke Bosne i njenih pritoka. U odnosu na jučerašnji dan sve rijeke su se povukle u svoja korita i za sada ne prijete izlijevanjem – saopćeno je.

Stanje se normalizira i na području općine Žepče, gdje su najviše štete pretrpjeli privredni subjekti, kao i putna infrastruktura u mjestima Ljubatovići, Brankovići, Bistrica.

Na području općine Doboj-jug je proglašeno stanje prirodne nesreće od poplava.

U toku jučerašnjeg dana došlo je do izlijevanja rijeke Usore, koja je ugrozila više privrednih i stambenih objekata koji se nalaza u blizini ove rijeke.

Još nema zvaničnih podataka o broju ugroženih objekata, s obzirom da su u toku obilasci terena.

Regionalni putni pravci prema Žepču, Maglaju i Olovu su prohodni, međutim saobraćaj se odvija usporeno uslijed ostataka nanosa na saobraćajnicama i slijevanja oborinskih voda i potoka, saopćeno je iz Press službe ZDK.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Đaci u ZDK trenutno na proljetnom odmoru, preporuka da nenastavne dane imaju i za Bajram

Ramazanska čestitka premijera Pivića i predsjedavajućeg Huskića

Isak otvorio matematičko takmičenje za učenike iz Zeničko-dobojskog kantona

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom