Bosna i Hercegovina     | 14.05.2019. 12:41 |

Neizvjesno uvođenje funkcije zamjenika predsjednika SDP-a

FENA Hana Imamović

SARAJEVO, 14. maja (FENA) - Glavni odbor Socijaldemokratske partije (SDP) Bosne i Hercegovine zasjedat će u subotu, 18. maja, kada bi članovi, između ostaloga, trebali razgovarati o pripremama za predstojeći sedmi Kongres stranke zakazan za 8. juna.

Kako je za Fenu kazao predsjednik Glavnog odbora SDP-a Saša Magazinović u okviru te tačke dnevnog reda planirano je i utvrđivanje prijedloga kongresnih dokumenata, uključujući i prijedloge izmjena stranačkog statuta.

Magazinović nije mogao potvrditi da li će Glavni odbor na toj sjednici odlučivati i o promjeni Statuta koja bi uključivala uvođenje funkcije zamjenika predsjednika stranke, o čemu je već raspravljalo Predsjedništvo SDP-a. Najavio je, međutim, da bi prije zasjedanja Glavnog odbora ove sedmice trebalo još jednom zasjedati i Predsjedništvo SDP-a.

Da je bilo razgovora o ovoj temi na pretposljednjoj sjednici Predsjedništva SDP-a potvrdio je Feni i član Predsjedništva Enver Bijedić, podsjećajući da SDP do sada nije imao tu funkciju, a za njeno uvođenje založio se ranije i predsjednik SDP-a Nermin Nikšić.

- Na pretposljednjoj sjednici Predsjedništva SDP-a bilo je prijedloga od nekoliko članova da ukoliko se uvede ta funkcija, izabrani ne bi trebao biti iz istog konstitutivnog naroda kao i predsjednik SDP-a, odnosno te dvije funkcije trebali bi obavljati pripadnici različitih naroda - pojasnio je Bijedić, dodajući da bi o tome trebao raspravljati Glavni odbor.

Dodao je da nije siguran zašto se uvodi ta funkcija, ali smatra da ukoliko će to ubrzati neke procese te ukoliko će SDP na taj način biti efikasniji nema ništa protiv da pored potpredsjednika bude i zamjenik predsjednika SDP-a.

Bijedić koji je ujedno i predsjednik Kantonalnog odbora SDP-a Tuzlanskog kantona, izrazio je očekivanje da će u subotu Glavni odbor zauzeti konačan stav kada je u pitanju proces formiranja vlasti u ovom kantonu.

On će, najavio je, upoznati Glavni odbor o trenutno stanju u TK  kada je u pitanju formiranje vlasti, a za Fenu je kazao da za sada jedina opcija ostaje da se formira kantonalna vlada sa Savezom za bolju budućnost (SBB) i Partijom demokratskog progresa (PDA).

- Ukoliko Glavni odbor SDP-a donese tu odluku na taj način ćemo formirati vlasti, ali ukoliko Glavni odbor ne izglasa tu odluku onda će SDP kao pobjednička partija s najvećim brojem poslanika u kantonalnoj skupštini biti opoziciona partija - zaključio je Bijedić.

Pored ovih tema na sjednici Glavnog odbora bit će razmatrana aktuelna politička situacija koja pored ostaloga podrazumijeva i razmatranje zastoja u formiranju vlasti nakon oktobarskih parlamentarnih izbora, a bit će razgovora i o podizanju tenzija, ali i o formiranju novih političkih organizacija.

Planirano je da Glavni odbor usvoji i finansijski izvještaj za prethodnu godinu kao i plan za ovu godinu.

(FENA) D. J.

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost SDA

Glavni odbor SDS protiv iskopavanja litijuma na Majevici, izabrani novi članovi Predsjedništva

Za predsjednika Glavnog odbora SDA izabran Safet Softić, generalni sekretar stranke Halid Genjac

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!