Svijet     | 15.05.2019. 11:18 |

Toperić: Maske su pale, Haftar želi biti novi Gadafi

FENA Internet

TRIPOLI/SARAJEVO, 15. maja (FENA) - Ne vjerujem da general Haftar može pobijediti jer većina Libijaca želi demokratiju i mogućnost otvorenog izražavanja - oni žele slobodu, izjavio je viši izvršni potpredsjenik Transatlantske mreže lidera Saša Toperić nakon sedmodnevnog boravka u libijskoj prijestonici.

On je u intervjuu za italijansku agenciju Agenzia Nova istaknuo da je velika je korupcija u zemlji, na svim stranama.

- Postoji mnogo prljavih političkih igara od kojih je ljudima muka. Zbog fenomena milicija u Libiji građane trpe zbog otmica, stalne borbe za kontrolu i utjecaj. Napori Fajr Libija i Muslimanskog bratstva da zadrže vlast nakon gubitka izbora spaljivanjem aerodroma i prisiljavanjem diplomatskog kora da napusti zemlju bili su veliki udarac za sve Libijce. Neaktivnost Zastupničkog doma u Tobruku koji je održao samo nekoliko službenih sastanaka u nekoliko godina, i to samo onda kada su razgovarali o svojim plaćama i drugim prinadležnostima, a ne prihvaćaju međunarodno priznatu vladu u Tripoliju... Sve to čini da se Libijci osjećaju očajno i ogorčeno. Međutim, na kraju, još jedan nemilosrdni vojni vladar, zbog kojeg će očigledno trpjeti oni koji mu se protive, nije ono što će Libijci prihvatiti. To je temeljna poruka međunarodnoj zajednici - kaže Toperić.

Govoreći o situaciji u Tripoliju, koji je napustio prije dva dana, Toperić navodi da je sada je mjesec Ramazan, tako da je dinamika života drugačija od uobičajene.

- Bilo je mirnih noći - ali bilo je i noći kada ste mogli čuti detonacije i pucnjeve. Borbe se nastavljaju u rano poslijepodne. Zapravo, posjetio sam Ein Aziziya, predgrađe Tripolija, koje su Haftarove snage zauzele ranije u napadu na Tripoli, ali su ih na kraju potisnile vladine snage. U daljini su se mogli vidjeti ogromni oblaci dima, najvjerojatnije od napada aviona ili bespilotnih letjelica. Vojnici su odlučni odbiti Haftarove snage po svaku cijenu. Moral je visok - navodi ovaj rođeni Sarajlija, koji će po povratku u Washington izvijestiti američku vladu i Kongres.

Kada je u pitanju situacija u Tripoliju, Toperić kaže da se ljudi bore sa izazovima svakodnevnice.

- Dakako, postoji strah i tjeskoba u pozadini, ali na Haftara ima više ljutnje što nije prihvatio vrlo pošten sporazum koji je postigao sa Sarrajom u Abu Dhabiju. Sada je nepovratno jasno da Haftar na kraju želi punu vlast i kontrolu nad zemljom. Ono što je Haftar potcjenjivao je trenutna snaga jedinstva svih političkih frakcija u Tripoliju i Misrati da odbiju njegov napad. Kalkulacije nekih da se Misrata možda nije u potpunosti pridružila obrani Tripolija jednostavno nisu bile tačne. Misrati je postalo jasno da će Haftar sigurno ići protiv njih ako pobijedi u Tripoliju. Bilo bi samo pitanje vremena. Prihvativši sporazum u Abu Dhabiju i odbacujući ga u pokretanju punog napada na Tripoli, Haftarova maska ​​je pala. On želi biti "novi Gadafi". Libijci na televiziji stalno gledaju Haftarovu zapovijed da nikoga ne ostavlja živog na bojnom polju, niti da uzima ratne zarobljenike, niti bilo kakve ranjene. Ovo je zaista zastrašujuće - rekao je, između ostalog, Toperić za Agezia Nova.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Turkish Airlines vraća se u Libiju nakon gotovo desetljeća stanke

Spašeni migranti izvještavaju o 'najmanje' 60 umrlih tokom putovanja iz Libije

U Libiji konferencija o rekonstrukciji, upućen poziv bh. kompanijama

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'