Kultura     | 15.05.2019. 15:17 |

Pravo Ljudski putuje u Srebrenicu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 15. maja (FENA) - Dugogodišnja inicijativu "Pravo Ljudski putuje…", koja je nastala iz potrebe za decentralizacijom programa Festivala i njegovom pristupačnosti lokalnim zajednicama u Bosni i Hercegovini, ove godine započinje putovanjem u Srebrenicu.

"Pravo Ljudski putuje…" će građanima i građankama Srebrenice predstaviti diptih Pisma 1 i Pisma 2, koji je proglašen najboljim filmom u takmičarskoj selekciji extra muros posljednjeg, 13. izdanja Pravo Ljudski Film Festivala.

Riječ je o filmu Ane Pavlović, srbijanske rediteljice nastanjene u Danskoj, kojeg je inostrani žiri u sastavu: Christine Huerzeler (Švicarska), Christophe Postic (Francuska), Ramiro Ledo (Španija), Sepideh Farsi (Iran/Francuska) i Michal Madracki (Poljska), odabrao zbog originalnosti vizuelnog pristupa koji "projektuje mentalni krajolik kroz moćni dispozitiv, pretvarajući jednostavni sto u zamišljeni ekran". Prema izjavi žirija, ovaj film uspješno spaja dva različita prostora i vremena, s njihovim specifičnim socio-političkim paradigmama, dijeleći intimna osjećanja izolacije i egzila s gledateljem. 

Diptih Pisma 1 i Pisma 2 bit će prikazan u Srebrenici, 16. maja u Staroj pivnici, a ulaz na projekciju je slobodan, najavili su organizatori.

"Pravo Ljudski putuje…" je inicijativa decentralizacije programa Pravo Ljudski Film Festivala, koju podržava NED - Nacionalna fondacije za demokratiju iz Washingtona, DC.

Lokalni partner programa je Udruženje Sara-Srebrenica.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Ademović prisustvovao u Srebrenici obilježavanju 1. marta Dana nezavisnosti BiH

U Srebrenici obilježen Dan nezavisnosti BiH - Ovaj grad je tačka koja nas spaja

Bošnjaci MZ Osatica: Zaustavite mrziteljski odnos sveštenika Luke Babića

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!