Regija     | 16.05.2019. 10:52 |

Objavljen snimak kako hrvatski policajci silom vraćaju migrante u BiH

FENA Agencije

BERLIN, 16. svibnja (FENA) -  Švicarska televizija objavila je u srijedu snimku na kojoj hrvatski policajci silom vraćaju migrante u susjednu Bosnu i Hercegovinu i prema svjedočanstvima migranata oduzimaju im novac i mobitele.

Hrvatska policija je već duže vrijeme suočena s optužbama da izbjeglice koje se nađu na hrvatskom teritoriju nezakonito vraća u BiH umjesto da im pruži priliku da zatraže azil u Hrvatskoj te da ih fizički zlostavlja i krade imovinu.

Hrvatsko ministarstvo unutarnjih poslova sve je optužbe odbacilo.

U političkom magazinu "Rundschau" prvog programa Švicarske radio televizije (SRF) prikazana je snimka na kojoj se vidi kako policajci kombijima na granični prijelaz dovode skupinu migranata i šalju ih natrag u BiH.

Novinari su dva dana zaredom sa skrivenih položaja dokumentirali četiri tzv. "push back“ akcije, odnosno vraćanje migranata protiv njihove volje. U njima je u BiH prebačeno 70 migranata, uglavnom iz Pakistana, Afganistana i Alžira.

U razgovoru s novinarima migranti govore o tome da su im hrvatski policajci uništili mobitele i oduzeli novac te da su protiv njih upotrijebili silu.

Jedna afganistanska obitelj svjedoči kako su ih policajci uz prijetnju oružjem strpali u kombi, a na pitanje mogu li zatražiti azil u Hrvatskoj, policajac im je navodno odgovorio da će dobiti "bosanski azil“.

U prilogu se navodi da se mjesto na kojem hrvatski policajci vraćaju migrante nalazi blizu sela Gradine. Prilog je snimljen krajem travnja, prenosi Hina.

Hrvatsko ministarstvo unutarnjih poslova odgovorilo je SFR-u da se na snimci radi o "službenoj akciji u skladu sa Šengenskim kodeksom koja ima za cilj spriječiti ilegalni ulazak u EU“.

No, njemački stručnjak za migraciju Marcus Engler kaže kako je jasno da se radi o povredi europskog i međunarodnog prava, jer nije dozvoljeno skupno protjerivanje bez prethodnog postupka.

Engler dodaje da to nije praksa za koju je kriva samo Hrvatska, nego cijela EU. "Mi moramo kritizirati hrvatsku vladu ali hrvatska ovdje ne djeluje na vlastitu ruku nego zajedno s ostatkom EU-a. Hrvatska granična policija se financira europskim novcem. Druge zemlje podržavaju ovu praksu jer od nje politički profitiraju“, rekao je Engler za SFR.

Europska komisija je odbila komentirati materijal koji joj je SFR dao na uvid.

 

(FENA) N. M.

Vezane vijesti

Hvar: U noći Velikog četvrtka počinje procesija Za križen

Više od 4.600 tražitelja azila stiglo u Britaniju u ovoj godini, novi problem za Sunaka

Rekordan broj tražilaca azila stigao u Britaniju

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo