Bosna i Hercegovina     | 16.05.2019. 11:02 |

Godišnjica stradanja građana Sarajeva u Ulici Velešići broj 80

FENA Jasna Avdibegović

SARAJEVO, 16. maja (FENA) - U ulici Velešići kod broja 80 u Općini Novo Sarajevo danas je obilježena godišnjica stradanja građana Sarajeva, na mjestu gdje je prije 27 godina poginulo šest osoba, od kojih dvoje djece.

Na današnji dan 1992. godine ubijeno je šest članova porodica Bibić i Mekić. Ubijen je Amar Bibić, beba koja nije imala ni godinu dana i njegova majka Biba, Damir Mekić koji nije imao ni četiri godine, njegova majka Munira, te Dišija Bibić i Fehma Bibić.

Predsjednik Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992-1995. Fikret Grabovica kazao je Feni da su odali počast nevinim žrtvama i na taj način održali sjećanje na ubijene.

- Kao i prethodnih godina smo se okupili da obilježimo godišnjicu i na taj način čuvamo uspomenuo na stradale, sačuvamo istinu od zaborava i da njegujemo kulturu sjećanja - kazao je Grabovica.

Obilježavanju godišnjice stradanja civila u ulici Velešići prisustovali su članovi porodica, Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992-1995., načelnik Općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo, predstavnici MZ Velešići te grupa učenika Osnovne škole Velešićki heroji.

- Na jedan primjeren način smo obilježili ovaj značajan datum, posebno iz razloga što su bili prisutni učenici OŠ koji treba da znaju šta se to dešavalo u bliskoj prošlosti - poručio je Grabovica.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Uk i Mesihović obišli gradilište Univerzitetske biblioteke u Sarajevu

KS-Trudnicama od 38. sedmice trudnoće do porođaja biće dovoljna jedna uputnica za preglede i porod

Ministrica Hota-Muminović i sarajevski učenici donacijom cipela podržali projekt 'Stazom sjećanja'

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom