Sport     | 16.05.2019. 11:28 |

Susretom na Pecari počinje borba za naslov prvaka BiH za košarkaše

FENA Haris Dedović

SARAJEVO, 16. maja (FENA) - Susretom na Pecari između Širokog i Sparsa počinje finalna serije play-offa prvenstva BiH za košarkaše.

Obje ekipe su samim plasmanom u finale ostvarile jedan od ciljeva, a to je učešće u ABA 2 ligi naredne sezone. Trener Širokobriježana Danijel Jusup izjavio je kako su njegovi igrači svojim radom zaslužili plasman u finale te da se nada kako će uspjeti iskoristiti ponuđenu šansu.

- Dečki su izvršavali sve obaveze koje smo pred njih postavljali. Vjerovali su u to što rade i to nam se vratilo. Izuzetno sam zadovoljan, najviše radi tih momaka, jer mislim da zaslužuju igrati jednu razinu više s obzirom na njihov potencijal, a to je ABA 2 liga - rekao je Jusup.

Protivnik tima sa Pecare, ekipa Sparasa, po Jusupovim riječima, igra sličnu košarku.

- Spars je momčad koja igra slično nama, s puno energije, puno trke, skočnosti. Ako budemo u tome za nijansu bolji od njih možemo se nadati pobjedi - kazao je Jusup.

Predsjednik HKK Široki Igor Jelčić prisjetio se kako je Široki tokom cijele sezone "dizao ljestvicu". Prvi cilj bio je Liga za prvaka, a kako su rezultati bili sve bolje rasli su i apetiti.

- U dogovoru s trenerom i strukom pojačali smo se na mjestima koja su nam bila neophodna i onda smo u ovoj trećoj utakmici protiv Slobode izborili plasman u ABA 2 ligu. Sada smo u finalu koje je kruna svega ovoga što smo radili i u tom finalu idemo probati napraviti još jedan dobar rezultat i još jednu dobru priču i za Široki Brijeg i za naš klub - istaknuo je Jelčić.

Trener Sparsa Marko Trbić vjeruje da njegov tim očekuje uzbudljiva i kvalitetna finalna serija protiv ekipe s kojom su ove sezone odigrali četiri meča i koju dobro poznaju. U te četiri utakmice obje ekipe ostvarile su po dvije pobjede, i to u gostima.

- Znamo kako protiv njih moramo igrati, sigurno će početak utakmice odrediti dalji tok. Ukoliko uđemo motivirani, sa većom željom, energijom i koncentracijom, mislim da pobjeda neće doći u pitanje. S druge strane, znajući ekipu Širokog, oni će pokušati uraditi sve da nametnu svoj način igre. Mi smo ove sezone odigrali 60 utakmica, što je u svakom slučaju naša prednost u odnosu na protivnika, osigurali smo ulazak u ABA 2 ligu, ali to ne znači da ćemo u finalu posustati - izjavio je Trbić.

Istakao je da je lijepo igrati finale, 'ali je još ljepše osvojiti titulu'.

- Mislim da je i igračima sada lakše, jer sve su četiri ekipe koje su igale polufinale bile pod velikim pritiskom. Mi ćemo dati sve od sebe da odigramo kvalitetno, energično i koncentrisano - dodao je Trbić.

Igrač Nemanja Protić je dodao da je atmosfera u ekipi odlična pred finalnu seriju.

- Umorni jesmo, nakon 60 utakmica ove sezone, ali došli smo do kraja i sada trebamo pokazati svoj maksimum. Nakon ulaska u finale, nismo imali mnogo vremena za slavlje, odmah smo se počeli pripremati za protivnika. Mislim da uz anganžman i želju svih momaka, možemo pružiti dobru partiju i pobijediti - istakao je Protić.

Prva utakmica finalne serije koja se igra na tri pobjede na rasporedu je večeras u 20 sati u Širokom Brijegu. 

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Poznati parovi košarkaške Lige 6 za prvaka i Lige za opstanak

Košarkaši Mladosti posljednji učesnici Lige 6 za prvaka

Mladost savladala Spars i došla na korak do plasmana u Ligu 6

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo