Bosna i Hercegovina     | 16.05.2019. 11:53 |

Budimpešta - Brkić održao brifing za 16 nerezidentnih veleposlanika

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 16. maja (FENA) - Zamjenik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Josip Brkić održao je jučer u Budimpešti brifing za šesnaest veleposlanika koji nerezidentno pokrivaju Bosnu i Hercegovinu, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Tijekom boravka u Budimpešti, zamjenik ministra se sastao i s državnim tajnikom u Uredu premijera Mađarske zaduženim za EU poslove Szabolcsom Takácsem te s članovima Poslovnog vijeća BiH - Mađarska, koje je predvodio predsjednik Vijeća Imre Varga.

Tijekom redovitog brifinga za nerezidentne veleposlanike, Brkić je informirao o aktualnoj političkoj situaciji u BiH i aktivnostima BiH u EU i NATO integracijskim procesima. Izvijestio je o provedbi izbornih rezultata i procesu uspostave vlasti u BiH te izrazio opredijeljenost svih političkih subjekata za ubrzanje procesa integracija BiH u EU.

Istaknuo je da unatoč izazovima s kojima se EU suočava, Bosna i Hercegovina očekuje tijekom 2019. godine pozitivno mišljenje Europske komisije (Avis) o zahtjevu za članstvo u EU. Informirao je da je BiH u ožujku predala Briselu odgovore na dodatna pitanja na Upitnik Europske komisije te izvjestio o svim naprecima od razina vlasti BiH od tog datuma, a prema strukturi izvješća Europske komisije. Podsjetio je da perspektiva pristupanja Europskoj uniji ostaje glavni pokretač reformskih procesa zemalja zapadnog Balkana.

Zamjenik ministra, koji je i predsjedatelj Povjerenstva za NATO integracijski proces BiH, naglasio je da je poziv NATO-a Bosni i Hercegovini da dostavi svoj prvi godišnji državni program (ANP) važan integracijski signal za BiH i značajan poticaj reformskim procesima u zemlji te da ne postoji nijedan razlog da prvi godišnji državni program ne bude usvojen. Naglasio je da se BiH zalaže za mirnu, stabilnu i sigurnu regiju i da će nastaviti provoditi aktivnosti u cilju unapređenja političkog dijaloga, jačanja regionalne suradnje i provedbe politike dobrosusjedstva.

Na sastanku zamjenika ministra Brkića i državnog tajnika u Uredu premijera Mađarske Szabolcsa Takácsa, razmijenjena su mišljenja o EU i NATO integracijskom procesu BiH i potpori Mađarske na tom putu. Istaknut je značaj što bržeg formiranja vlasti u BiH sukladno izbornim rezultatima te opredjeljenje za nastavkom mađarske potpore europskim i euroatlantskim integracijama BiH.

Naglašeno je da će se Mađarska aktivno zalagati da BiH u što skorije vrijeme dobije kandidatski status za članstvo u EU. Isto ako, kao NATO kontakt država za BiH, Mađarska će pružati svu neophodnu pomoć BiH za što bržim dostizanjem neophodnih uvjeta i standarda u svim oblastima prilagodbe, koji proizilaze iz NATO integracijskog procesa.

Zamjenik ministra Brkić se u Budimpešti sastao i s članovima Poslovnog vijeća BiH - Mađarska, koje je predvodio predsjednik Vijeća Imre Varga, bivši veleposlanik Mađarske u BiH. Razgovarano je o tijeku gospodarskih aktivnosti i mađarskim investicijama u BiH. Konstatirano je da Bosna i Hercegovina i Mađarska imaju dobru gospodarsku suradnju, ali da su potencijali obje zemlje mnogo veći i da treba prepoznati konkretne mogućnosti i nove šanse te otvoriti puteve intenzivnije suradnje gospodarstvenika dviju zemalja.

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Brkić članovima Odbora za obranu Bundestaga ukazao na jačanje odnosa s NATO-om

Brkić: Nužno je da jednim glasom govorimo iz Bosne i Hercegovine

Bilateralni sastanak Brkića i predsjednice ECOSOC-a Lachezare Stoeve u New Yorku

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu