Kultura     | 16.05.2019. 12:14 |

Prestižna nagrada AMSS-a (UK) profesorima Fikretu Karčiću i Enesu Kariću

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 16. maja (FENA) - Izvršni odbor Udruženja muslimanskih društvenih naučnika iz Ujedinjenog kraljevstva (AMSS) dodijelio je prestižnu nagradu za životne djelo 2018. godine zajednički profesorima Fikretu Karčiću i Enesu Kariću.

Laureate nagrade obavijestio je pismom predsjednik AMSS Anas S. Al-Shaikh-Ali, a mjesto i vrijeme uručenja nagrade bit će naknadno određeni.

U obrazloženju odluke o nagradi navodi se da se ona daje profesorima Fikretu Karčiću i Enesu Kariću kao priznanje izvanrednog uspjeha na naučnim poljima kojima se bave, akademsku i profesionalnu izvrsnost tokom duge karijere te razvijanje svijesti o velikom intelektualnom naslijeđu i tradicijama islama.

U pismu o prihvatanju ove nagrade profesori Karčić i Karić su istaknuli da ona predstavlja priznanje njihovog dugogodišnjeg rada na polju islamskih i društvenih nauka, te da je to ujedno priznanje Univerzitetu u Sarajevu i Islamskoj zajednici kojoj pripadaju.

Asocijacija sa sjedištem u Londonu AMSS (UK), kako se ističe u saopćenju Rijaseta IZ u BiH, posvećena je razvoju islamske misli putem istraživanja, naučnog razvoja i publikacija. Podupire interdisciplinarnu saradnju radi razvoja informisanog, kritičkog i kreativnog mišljenja o pitanjima koja su relevantna za odnose među zajednicama i društvenu koheziju.

Nagrada za životno djelo AMSS (UK) ustanovljena je 2000. godine. Nju su  do sada primili profesor Ali Mazrui (2000), Predsjednik Alija Izetbegović (2001), dr Zaki Badawi (2002), profesor Edward Said (2003), dr Martin Lings (2004), profesor Fuat Sezgin (2005), profesor Muhammad Abdul Halim (2006), dr Mustafa Cerić (2007), profesor Seyyed Hossein Nasr (2008), profesor John Esposito i profesor Charles E. Butterworth (2009), Dato Seri Anwar Ibrahim (2010), profesor Bakir Karliga (2011), profesor Nadia Mustafa (2012) i profesor Malik Badri (2016).

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Organiziran iftar za štićenike i uposlenike Doma za djecu bez roditeljskog staranja Bjelave

Islamska zajednica - Dodatni napori za pomoć narodu Gaze

Reisu-l-ulemu posjetili imami iz Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Kosova

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo