Regija     | 16.05.2019. 12:23 |

Slovenija: Parlament vladi preporučio uvođenje poreza na digitalne usluge

FENA Agencije

LJUBLJANA, 16. svibnja (Fena) - Odbor za financije slovenskog parlamenta u četvrtak je obvezao vladu da izradi prijedlog zakona o porezu na digitalne usluge, kako bi zakon mogao biti usvojen iduće godine, kada bi se taj porez počeo naplaćivati.

Prijedlog je u postupak podnijela stranka Ljevica (L), a od 12 članova odbora protiv je glasovao samo jedan.

Predsjednik Ljevice Luka Mesec izjavio je da Slovenija uvođenjem poreza na digitalne usluge treba slijediti primjer Španjolske, Francuske, Njemačke i nekih drugih članica EU-a koje se na to pripremaju ili su porez za velike globalne digitalne kompanije već uvele, te da takva poduzeća zemljama u  Europskoj uniji, u kojima ostvaruju veliku dobit, plaćaju samo 0,6 posto poreza jer posluju preko poreznih oaza.

Suzdržan u pogledu prijedloga bio je  tijekom rasprave zastupnik oporbene Slovenske demokratske starnke (SDS), rekavši da nije jasno tko bi porez na digitalne usluge zapravo plaćao te da će se porez na kraju prebaciti na potrošače, odnosno korisnike digitalnih usluga kroz njihovu povećanu cijenu.

Europska komisija je početkom ove godine predložila porezni paket za digitalnu ekonomiju, čiji je cilj da su postupno izjednače uvjeti oporezivanja digitalnih i nedigitalnih, odnosno tradicionalnih poduzeća, prenosi Hina.

 

(FENA) M. K.

Vezane vijesti

Fajon u ponedjeljak u Sarajevu, najavljeni razgovori s Konakovićem

Slovenija: Fajon pozdravila preporuku EK za otvaranje pristupnih pregovora s BiH

Slovenske kompanije među najznačajnijim investitorima u BiH

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo