Kultura     | 16.05.2019. 14:10 |

Historijski muzej za Međunarodni dan muzeja otvara izložbu 'The Living Museum'

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 16. maja (FENA) - Izložba "The Living Museum" autorica Svjetlane Hadžirović i Elme Hodžić bit će otvorena 18. maja povodom centralne aktivnosti Historijskog muzeja Bosne i Hercegovine tokom obilježavanja Međunarodnog dana muzeja, saopćeno je iz te muzejske institucije.

Riječ je o izložbi kroz koju su predstavljena djela najznačajnijih bosanskohercegovačkih i jugoslovenskih umjetnika, a koja se čuvaju u Zbirci umjetničkih djela Historijskog muzeja BiH. Ovom izložbom je centralni muzejski prostor pretvoren u otvoreni atelje.

- Za potrebe projekta "The living museum" iz Zbirke umjetničkih djela prenijeli smo oko 300 radova - slika, skulptura, crteža, tapiserija u glavni izložbeni prostor. Cilj je bio napraviti dojam skladišta, organizovanog u određene tematske cjeline kojima djela pripadaju. Nakon 30 godina posjetioci će imati priliku vidjeti radove, koji su nekada bili dio stalne postavke Muzeja revolucije BiH, kao i radove koji se čuvaju u depou Zbirke umjetničkih djela, a nisu dostupni javnosti - rekla je o izložbi Svjetlana Hadžirović.

Pored otvaranja Zbirke za nove interpretacije, cilj Historijskog muzeja BiH je i promocija umjetnina koje čuva.

Hadžirović je istakla da izložba počinje prvim umjetničkim djelom koje je ušlo u muzej, akademskog slikara Božidara Jakca iz 1943. godine, nastavlja se portretima Josipa Broza Tita iz Bugojna 1977., prikazima stradanja u Drugom svjetskom ratu, prikazima izgradnje zemlje nakon rata, portretima narodnih heroja iz Drugog svjetskog rata, kao i crtežima iz različitih perioda.           

Izložba "The Living Museum" je prva faza istoimenog projekta kojeg Historijski muzej BiH realizira u saradnji sa University of the Arts i King’s Collegeom iz Londona. Cilj projekta je stvoriti platformu za inovativna istraživanja i interveniranja u Zbirku umjetničkih djela Historijskog muzeja BiH.

Ovu izložbu prati javni poziv upućen umjetnicima/kustosima/istraživačima da koriste muzejski prostor kao otvoreni umjetnički atelje, a radove koji se čuvaju u zbirci kao inspiraciju i građu za svoja umjetnička/kustoska istraživanja, navodi se u saopćenju Historijskog muzeja BiH.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Izložba 'Vaš Jovan, Bosanac i Hercegovac sa dna kace' u Historijskom muzeju BiH

Izložba 'Vaš Jovan, Bosanac i Hercegovac sa dna kace' u Historijskom muzeju BiH

Restauracija Historijskog muzeja BiH od izuzetnog značaja za bosanskohercegovačku baštinu

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta