Kultura     | 16.05.2019. 13:47 |

Predstavljen interaktivni narativ o Ahmićima u Historijskom muzeju BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 16. maja (FENA) - Na još jednu godišnjicu zločina počinjenih u aprilu 1993. godine u Ahmićima, u Historijskom muzeju Bosne i Hercegovine te u Ahmićima predstavljen je interaktivni narativ "Ahmići: 48 sati pepela i krvi".

Sarajevska prezentacija održana je u toj muzejskoj instituciji, gdje su se brojnoj publici obratili direktorica Historijskog muzeja BiH Elma Hašimbegović, direktor SENSE CTP/TJC Mirko Klarin, bivši zapovjednik Britanskog bataljona UN Bob Stewart, jedan od preživjelih žitelja Ahmića Adnan Zec te bivši tužilac MKSJ koji je na sudu vodio predmete vezane za zločin u Ahmićima Mark Harmon, saopćeno je iz Historijskog muzeja BiH.

Direktorica Historijskog muzeja BiH Elma Hašimbegović ukazala je na važnost narativa u nastojanju da se dokumentuju i učine dostupnim činjenice utvrđene pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju.

Narativ sačinjen od pet video storija predstavio je direktor SENSE CTP/TJC Mirko Klarin, naglasivši da te priče pored iskaza svjedoka i očevidaca zločina sadrže i dokumentarne snimke i fotografije nastale u vrijeme zločina.

Prisutnima se obratio i Bob Stewart, bivši zapovjednik Britanskog bataljona UN, koji je među prvim ušao u selo Ahmići nakon zločina. Njegovo svjedočenje zastupljeno i u narativu, objašnjava šta su britanski "plavi šljemovi" i drugi međunarodni posmatrači zatekli u Ahmićima nekoliko dana nakon masakra.

Adnan Zec je pričao o onome što je kao dječak tada preživio u Ahmićima, dok je Mark Harmon, bivši tužilac MKSJ, govorio o procesuiranju zločina.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Izložba 'Vaš Jovan, Bosanac i Hercegovac sa dna kace' u Historijskom muzeju BiH

Izložba 'Vaš Jovan, Bosanac i Hercegovac sa dna kace' u Historijskom muzeju BiH

Restauracija Historijskog muzeja BiH od izuzetnog značaja za bosanskohercegovačku baštinu

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta