Kultura     | 16.05.2019. 13:53 |

I u muzejima u Tuzli obilježavanje Međunarodnog dana i Evropske noći muzeja

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 16. maja (FENA) - Međunarodni dan i Evropska noć muzeja u muzejima BiH bit će održana u subotu, a ovogodišnja tema Međunarodnog dana muzeja je "Muzeji kao središte kulture: budućnost tradicije".

Ovogodišnjom temom želi se naglasiti važnost muzeja u savremenom društvu koje se nalazi pred izazovima vrtoglavog tehnološkog napretka, te društvenih promjena među kojima su i migracije stanovništva.

- ICOM-ova podtema manifestacije "Budućnost tradicije" povezuje muzeje s njihovom ulogom prenositelja tradicije u budućnost i u funkciji su posrednika koji savremenim sredstvima doprinose očuvanju i prenošenju tradicijskog znanja za buduće generacije – saopćeno je.

U Muzeju istočne Bosne Tuzla bit će održana radionica za učenike JU OŠ "Brčanska malta" Tuzla i JU MS "Građevinsko geodetska škola" Tuzla od 11 do 13 sati, a nakon radionice muzej će biti otvoren za sve posjetioce koji će u sklopu obilježavanja Međunarodnog dana muzeja moći pogledati stalnu postavku muzeja od 13 do 16 sati.

U Evropskoj noći muzeja (istog dana) ulaz za posjetioce će biti otvoren od 19 sati do ponoći, sapoćeno je iz JU Muzej istočne Bosne Tuzla.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu