Bosna i Hercegovina     | 16.05.2019. 14:00 |

Osuda incidenta u haremu džamije u Novoj Kasabi

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 16. maja (FENA) - Međureligijsko vijeće u BiH najoštrije osuđuje napad na džamiju u Novoj Kasabi, napad na obilježja države Bosne i Hercegovine i Islamske zajednice u BiH.

Kancelarija Međureligijskog vijeća u BiH je primila obavjest o incidentu u Novoj Kasabi koji se desio u haremu džamije u Novoj Kasabi, gdje je NN osoba ili više njih pokidalo vjersku i državnu zastavu.

MRV podsjeća da su iz Medžlisa IZe Vlasenica naveli da je tom prilikom državna zastava pokidana dok je vjerska zastava kompletna skinuta i odnesena. O ovom nemilom događaju je obaviještena Policijska stanica Milići.

Iz MRV BiH apeluju na institucije države da zaštite vjerske objekte koji su u posljednje vrijeme opet na udaru nakon dužeg perioda relativno smanjenog broja incidenata.

-Posebno smo zabrinuti zloupotrebom vjere i vjerskih simbola u svrhu stvaranja atmosfere netrpeljivosti i nepovjerenja među pripadnicima različitih crkava i vjerskih zajednica u BiH - stoji u saopćenju.

Međureligijsko vijeće u BiH ostaje trajno opredijeljeno izgradnji mira i suživota u našoj zemlji što podrazumijeva i poštovanje i čuvanje naših vjerskih objekata, našeg zajedničkog kulturnog naslijeđa.

Izražena je nada da će zajedničkim naporima doprinijeti stvaranju atmosfere ugodne za život svih vjernika i građana pozivamo i druge društvene faktore da osude ovaj incident ali i sve druge incidente u svojim lokalnim zajednicama.

(FENA) M. B.

MRV

Vezane vijesti

MRV osudio verbalni napad na sveštenika i vjernike kod Blagaja

Lord Ahmad: Vjerski lideri mogu mnogo učiniti za žrtve seksualnog nasilja

Članovi Skupštine MRV-a osudili učestale terorističke napade u svijetu

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'