Kultura     | 16.05.2019. 14:30 |

SVEM završava koncertima Corone i Gioachino Rossini: Stabat Mater

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 16. maja (FENA) – Festival Sarajevske večeri muzike završava koncertom Ženskog ansambla Corone i koncertom Gioachino Rossini: Stabat Mater, koji će biti održani 16. i 17. maja u Crkvi sv. Josip na Marijin Dvoru.

Kako su organizatori najavili, koncert Corone će biti u znaku tradicionalne muzike Balkana interpretirane na autentičan način kroz pregršt inovativnih aranžmana. U fokusu će se naći i obrade sefardskih pjesama kojim je ansambl obogatio okosnicu vlastitog tradicionalnog programa.

Završni koncert 25. SVEM-a u cjelosti je posvećen djelu znamenitog talijanskog opernog kompozitora Gioachina Rossinija, Stabat Mater.

Riječ je o jednom od njegovih rijetkih duhovnih djela, u finalnoj verziji praizvedenom 1842. u Parizu, kojeg čini 10 muzičkih segmenata među kojima se smjenjuju solistički, horski brojevi, te dueti i kvarteti.

Soliste Aidu Čorbadžić, Tereziju Kusanović, Amira Saračevića i Ivana Šarića će pod dirigentskom palicom maestra Ive Lipanovića pratiti Hor Opere Narodnog pozorišta i orkestar Sarajevske filharmonije.

Ulaznice se mogu kupiti na blagajni Narodnog pozorišta Sarajevo, a pred početak koncerata u Crkva sv. Josipa na Marijin Dvoru.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Uz Sarajevske večeri muzike (SVEM) Sarajevo kulturna metropola

Četiri koncerta na 28. Sarajevskim večerima muzike (SVEM)

Umjesto u maju Sarajevske večeri muzike bit će održane u septembru

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana