Bosna i Hercegovina     | 16.05.2019. 17:12 |

U Tužiteljstvu BiH razgovarano o procesu revizije posmrtnih ostataka

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 16. maja (FENA) - U Tužiteljstvu BiH održan je radni sastanak glavne tužiteljice Gordane Tadić s predstavnicima tužiteljstava FBiH, RS i Brčko Distrikta BiH, te dužnosnicima Instituta za nestale osobe BiH i ICMP-a BiH.

Razgovarano o završenom procesu revizije posmrtnih ostataka u kosturnicama i mrtvačnicama diljem BiH, kao i daljim aktivnostima na zbrinjavanju pronađenih i identificiranih posmrtnih ostataka, saopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

Kako je konstatirano, u narednom periodu će glavna tužiteljica Tužiteljstva BiH tužiteljstvima u BiH proslijediti pismo za realizaciju uputa ICMP-a, kojim će biti definirano dalje postupanje s posmrtnim ostacima, kako bi identificirani posmrtni ostaci bili spojeni i dostojanstveno ukopani, te se na taj način smanjio broj pronađenih posmrtnih ostataka koji se nalaze na čuvanju na više lokacija u BiH.

Ocijenjeno je da svaki proces koji dovodi do identifikacije posmrtnih ostataka, značajan je pomak, s obzirom na postojanje posmrtnih ostataka koji su pronađeni, a još nisu identificirani.

Pronalazak i identificiranje posmrtnih ostataka, izuzetno je važan proces za obitelji žrtava i nestalih osoba, a također i za tužiteljstva, jer su identificirani posmrtni ostaci značajna dokazna građa u predmetima ratnih zločina, navodi se u saopćenju.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

BiH izdvaja 0,9 posto BDP-a za obranu, Oružanim snagama nedostaje 1.500 profesionalnih vojnih lica

Na tržištu BiH opasni toksini pronađeni u raženom brašnu podrijetlom iz Litve

Izbori za Hrvatski sabor: Do 16.30 sati na izbore izašlo 28.003 birača u BiH

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta