Kultura     | 17.05.2019. 10:35 |

Muzej ratnog djetinjstva domaćin konferencije o inovacijama u evropskim muzejima

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 17. maja (FENA) - Muzej ratnog djetinjstva domaćin je centralnog događaja na evropskoj muzejskoj sceni, konferencije "Evropski muzej godine: Inovacije u evropskim muzejima" koju će od 22. do 25. maja u Sarajevu organizirati u saradnji sa Evropskim muzejskim forumom (EMF).

To će biti prvi put da se muzejska konferencija takve reputacije organizira u Bosni i Hercegovini, a bit će održana na nekoliko lokacija u Sarajevu, saopćeno je iz Muzeja ratnog djetinjstva.

Kroz četrdesetogodišnji rad Evropski muzejski forum kontinuirano radi na promociji i razvoju kvalitete evropskih muzeja. Nagradu "Evropski muzej godine" osnovali su Kenneth Hudson i Richard Hoggart 1977. godine pod pokroviteljstvom Vijeća Evrope.  

Ukupno je 40 muzeja iz 17 evropskih zemalja kandidovano za nagrade u pet kategorija: Evropski muzej godine, Muzejska nagrada Vijeća Evrope, Nagrada Kenneth Hudson, Nagrada Silletto, Muzejska nagrada Portimao.

Nagrađeni muzeji pokazuju inovativnost i izvrsnost u svom djelovanju, imaju značaj za svoju zajednicu, mijenjaju ustaljenu percepciju uloge muzeja, te promiču vrijednosti mira, razumijevanja, tolerancije i ljudskih prava.

Upravo je Muzej ratnog djetinjstva dobitnik Muzejske nagrade Vijeća Evrope za 2018. godinu, što mu je i otvorilo vrata za domaćinstvo konferencije za 2019. godinu.

Četverodnevna konferencija, na kojoj se očekuje oko 250 učesnika, predstavlja spoj radionica, predavanja i panela, a bit će završena gala ceremonijom dodjele nagrada, koja će biti održana u Narodnom pozorištu Sarajevo.

Ostale lokacije skupa su Unitic biznis centar, Zemaljski muzej, Muzej savremene umjetnosti Ars Aevi, rezidencija Britanskog ambasadora u BiH, te Muzej ratnog djetinjstva.

- Ovu konferenciju dovodimo u Sarajevo prije svega da bismo promovirali lokalnu kulturnu scenu, odnosno da bismo pokazali da Sarajevo može biti domaćin važnih međunarodnih kulturnih događaja. I sam izbor lokacija na kojima održavamo konferenciju dokaz je našeg opredjeljenja da goste iz cijele Evrope upoznamo sa bh. kulturnim naslijeđem. I ne samo to, u program smo uspjeli uvrstiti i predstavljanje domaćih muzeja, što se dešava prvi put u dugoj historiji konferencije - istaknuo je osnivač Muzeja ratnog djetinjstva Jasminko Halilović.

Istaknuti predavači koji će uzeti učešće na tom događaju su: Suay Aksoy (predsjednica Međunarodnog muzejskog komiteta – ICOM-a), Deyan Sudjic (direktor Muzeja dizajna iz Londona, dobitnika nagrade Evropski muzej godine za 2018. godinu), Jasminko Halilović (direktor i osnivač Muzeja ratnog djetinjstva), te Sharon Heal (direktorica Asocijacije muzeja Velike Britanije).

Na panelima će učestvovati još oko 50 govornika iz nekih od najznačajnijih i najinovativnijih evropskih muzeja, a cijeli program dostupan je na web-stranici konferencije: http://www.emya2019.com.

Realizaciju ovog događaja podržali su Turistička zajednica Kantona Sarajevo i Delegacija Evropske unije u BiH u ulozi glavnih pokrovitelja. Glavni sponzori su Ambasada Italije u BiH, Ambasada Velike Britanije u BiH, New Event i Ibe, a partneri Narodno pozorište Sarajevo, Zemaljski muzej BiH, Muzej savremene umjetnosti Ars Aevi, Fond memorijala, Ambasada Republike Slovačke i Ambasada Holandije, navedeno je u saopćenju.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Konferencija o ženama s invaliditetom: Žene u drugom planu, pa tako i njihovo školovanje 

Učenici osnovne škole iz Kragujevca posjetili Muzej ratnog djetinjstva

Konferencija u Sarajevu - Žene u turizmu ruše prepreke i oblikuju budućnost

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom