Kultura     | 17.05.2019. 10:01 |

'Ljeto vatreno' stiglo i u Mostar

FENA Saopćenje

MOSTAR, 17. svibnja (FENA) - Izložba 36 odabranih fotografija službenog fotografa Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) Drage Sopte "Ljeto vatreno", koja tematizira povijesni doseg hrvatske nacionalne nogometne vrste na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Rusiji, svečano je otvorena u četvrtak navečer u mostarskoj Galeriji Aluminij.

Direktor Odjela korporativnih komunikacija Aluminija Darko Juka istaknuo je kako Galerija Aluminij i Matica hrvatska Mostar ovakvim "sportskim" izložbama čine bitan iskorak i prema publici koja inače ne prati uobičajeni galerijski rad.

"Otvaramo vrata promatranju kulture kroz drugi objektiv, a Drago Sopta ne samo da je odgovorio zadaći ovjekovječivanja emocije na način dostojan povijesnog uspjeha Vatrenih, nego je napravio i onu maestralnu fotografiju s Vrsaljkom na hrvatskoj zastavi koja je izrasla u divovski znamen sinovljevske ljubavi prema domovini. Ona ne govori tisuću riječi, ona govori devet milijuna riječi, po jednu za svakoga Hrvata koliko nas je rasutih po svijetu", kazao je Juka.

Posebno oduševljenje izazvala su video javljanja Luke Modrića i Šime Vrsaljka koji su pozdravili mostarske navijače i zahvalili Sopti čije fotografije bilježe izazovno dramatične, ali i one anegdotske trenutke s terena, razgolićuju emociju igrača te svjedoče eksploziju nacionalnoga oduševljenja tijekom zagrebačkoga dočeka po povratku iz Rusije.

"Ova izložba u Mostaru mi je osobno jako bitna jer su moji roditelji iz Hercegovine. Ovdje se osjeća ta emocija. Znate, kada ste na terenu, kada radite, ne stignete razmišljati. Naravno, tužni ste ako momčad gubi, radosni ste ako pobjeđuju, ali da bi nastale dobre fotografije moraš biti usredotočen čak i u najvećemu slavlju jer ako želiš 'ubosti' fotku, ne stigneš se grliti, veseliti, niti sam fotkati s njima. Za Vrsaljkovu sam fotku iste sekunde znao kako je to fotka prvenstva", kazao je Sopta.

Voditeljica programa i glavna tajnica Matice hrvatske Mostar Misijana Brkić-Milinković istaknula je kako se Matica, predstavljanjem Dalićeve knjige i ovom izložbom, željela još jednom nakloniti povijesnomu uspjehu hrvatskoga sporta i hrvatske nogometne reprezentacije.

"Rijetki su trenuci kao oni koje su nam Vatreni priredili prošlog ljeta, trenuci koji zauvijek ostaju u povjesnicama i želimo taj duh nacionalnoga ponosa održati živim", kazala je Brkić-Milinković.

Izložba se održava u sklopu Mostarskoga proljeća-Dana Matice hrvatske Mostar, pohodilo ju je i visoko izaslanstvo HNS-a predvođeno potpredsjednikom Antom Kulušićem, a ostaje otvorena do petka, 24. svibnja, uz besplatan ulaz.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Ministrica Pozder u Mostaru: Turizam iz socijalne pretvarati u razvojnu priču

Ministrica Bošnjak posjetila Sveučilišnu kliničku bolnicu Mostar

U Mostaru otvoren počasni konzulat Republike Rumunjske

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'