Kultura     | 17.05.2019. 11:37 |

Nukić: Sakupljam posmrtne ostatke i predmete kako bih pomogao porodicama (VIDEO)

FENA Nermina Omerbegović

SARAJEVO, 17. maja (FENA) - Ramiz Nukić iz Bratunca 15 godina sakuplja posmrtne ostatke i lične predmete žrtava ubijenih u proteklom ratu na području Bratunca, Srebrenice. S Muzejom zločina protiv čovječnosti i genocida 1992-1995 u Sarajevu sarađuje dvije godine, a do sada im je uručio više od 250 posmrtnih ostataka.

U tom je Muzeju danas upriličeno ozvaničenje saradnje Muzeja zločina protiv čovječnosti i genocida 1992-1995 sa Ramizom Nurkićem, poznatog kao "sakupljač kostiju", koji je ovom prilikom donirao i neke nove eksponate.

Jedna od osnivača i direktorica Muzeja Senada Nožić istakla je da je ovoj instituciji saradnja sa Ramizom Nukićem značajna te da su se zato odlučili da to i ozvaniče ugovorom o saradnji. Ovom prilikom je Nukiću uručena i Plaketa za životno djelo.

- Ovim činom želimo da potaknemo i druge da se pomogne Ramizu. Jer je on danas nažalost zaboravljen i prepušten sam sebi - istakla je Nožić.

Ramiz Nukić, koji je jedan od prvih povratnika u Bratunac, zahvalio je Muzeju na razumijevanju, rekavši da će nastaviti rad na sakupljanju predmeta i posmrtnih ostataka.

Nakon pada Srebrenice, u julu 1995. godine Nukić je s ocem i dvojicom braće pokušao doći do slobodne teritorije. Nakon što je kolona Srebreničana granatirana i presječena rastao se s braćom i ocem, i nikada ih više nije vidio.

Nukić je istakao da je po povratku u Podrinje počeo tražiti braću, oca i strica. Nije uspio u tome, ali je odlučio da sakuplja predmete, kosti koje su bile po šumama, rijekama kako bi pomogao porodicama žrtava.

- Znam kako je iščekivati da li će se naći tijelo, kost, a porodicama žrtava je svaka kost dragocjena - podvukao je.

U subotu, 18. maja povodom obilježavanja Međunarodnog dana muzeja, za sve posjetioce će biti omogućen besplatan ulaz u Muzej zločina protiv čovječnosti i genocida 1992-1995.

Pogledajte http://fena.ba/video/2965/

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1VHYzRIBqp7novijFsHaV3JxLQ9oKBtLT?usp=sharing

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Instalacija Anite Zečić za čuvanje sjećanja na civilne žrtve Prijedora (VIDEO)

Pripadnik holandskog bataljona poklonio autentičnu kameru iz Srebrenice

Ramiz Nukić uručit će sutra nove eksponate i potpisati ugovor o radu s Muzejom

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana