Kultura     | 17.05.2019. 14:10 |

Ilija Trojanow prvi nosilac Sarajevske poetičke docenture

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 17. maja (FENA) - Katedra za njemačku književnost na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu i Fondacija S. Fischer iz Berlina zajedno su uspostavili Sarajevsku poetičku docenturu, a njen prvi nosilac za 2019. je njemački pisac Ilija Trojanow koji tim povodom boravi od početka maja do kraja juna u Sarajevu, prvenstveno kako bi održao seriju predavanja za studente Filozofskog fakulteta.

Docenture te vrste nisu klasične univerzitetske docenture, već je riječ o počasnoj tituli koja se dodjeljuje iznimnim autorima u znak priznanja za njihova književna ostvarenja. Iz tog razloga je autor pozvan na univerzitet da predstavi svoju poetiku.

Prva moderna docentura te vrste uspostavljena je u Frankfurtu 1959. godine ubrzo postavši centralni medij za podsticanje javnog razgovora o književnosti.

Inicijativa je nastala za vrijeme jednomjesečnog boravka Ilije Trojanowa u Sarajevu 2017. u razgovorima s germanistima s Katedre za njemačku književnost i njegovim kolegom piscem Dževadom Karahasanom. Pišući svoju novu knjigu proveo je nekoliko sedmica istražujući u glavnom gradu Bosne i Hercegovine. Simpatija između Sarajeva i njega bila je uzajamna. Nakon svog povratka aktivno se angažirao kako bi se projekt poetičke docenture ostvario.

S Katedre za njemačku književnost Filozofskog fakulteta ističu da se iznimno raduju što su u prilici ugostiti pisca takvog formata, koji kao malo koji drugi autor u Evropi utjelovljuje pisanje koje gradi mostove između kultura, između tradicije i modernosti.

- Ujedno se Trojanow zbog svoje esejistike može smatrati jednim od najznačajnijih evropskih intelektulaca današnjice. Korist ovog projekta za akademsku zajednicu je nemjerljiva - kazao je šef Katedre za njemačku književnost na Filozofskom fakultetu prof. dr. Vahidin Preljević.

U okviru dvomjesečnog boravaka Trojanow će 22. maja u 18.00 na Filozofskom fakultetu održati veliko poetološko predavanje pod naslovom "(Ne)odmjereno pisanje". Predviđeno je i održavanje nekoliko književnih večeri u Sarajevu, Brčkom i Banjoj Luci, te niz drugih književnokritičkih i prevodilačkih aktivnosti koje će pratiti taj projekt, najavljeno je iz Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta