Kultura     | 17.05.2019. 14:10 |

U sklopu Hrvatskog proljeća Središnje Bosne održana predstava 'Korak do Bosne'

FENA Saopćenje

VITEZ, 17. svibnja (FENA) - U sklopu Hrvatskog proljeća Središnje Bosne, u četvrtak je u Vitezu u izvedbi studenata Franjevačke teologije iz Sarajeva odigrana predstava "Korak do Bosne".

 Priča prati fra Ivana Franju Jukića, njegov život u samostanu, njegovu borbu za prosvjetiteljstvo, te sukob s Omer-pašom Latasom.

 Jukić je bio narodni prosvjetitelj, volio je svoju domovinu, te izgarao za idejom o tiskanju i izdavanju knjiga. Za života zagovarao je kulturne i osobne slobode, slobodu tiska i svjetovno školstvo. Ipak u Beču, u progonstvu, protjeran iz Bosne, umire ostavljen i sam, na korak do Bosne, priopćili su organizatori.

 Tekst je prema predlošku Ivana Lovrenovića, dramatizirala Nada Đurevska, a Travničanka Anela Križanac kroz "Korak do Bosne", svojom režijom oživljava san koji je fra Ivan Franjo Jukić usnuo.

 Organizatori i domaćini predstave uz zahvalu Studentskom teatru Franjevačke teologije iz Sarajeva i voditelju sekcije fra Danijelu Nikoliću zahvalili su i menadžmentu JU Radio Vitez i GKM Vitez na tehničkoj potpori.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Milas potpisao ugovore za projekte od strateškog interesa za Hrvate Središnje Bosne (VIDEO)

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo

Središnja Bosna: Dva nova projekta na listi projekata od strateškog značaja za Hrvate izvan RH

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana