Svijet     | 17.05.2019. 14:29 |

Jokar: Čak i rakete kratkog dometa lako mogu pogoditi američke brodove u Zaljevu

FENA Internet

TEHERAN, 17. maja (FENA) - Zamjenik šefa iranske elitne Revolucionarne garde Muhamed Saleh Jokar izjavio je da bi iranske rakete kratkog dometa mogle dosegnuti američke ratne brodove u Zaljevu, te da  Sjedinjene Države ne mogu sebi priuštiti novi rat, izvijestila je u petak poluzvanična novinska agencija Fars.

Komentari dolaze u danima 'zveckanja oružjem'  između Teherana i Washingtona, pooštrenih američkih sankcije te povećane vojne prisutnost u regiji što SAD opravdava prijetnjama Irana, prenosi Reuters.

Iran je optužio Sjedinjene Države za "psihološki rat", a vrhovni vođa ajatolah Ali Khamenei izjavio je kako Teheran neće pregovarati o novom sporazumu nakon što Washington prekine pakt o iranskom nuklearnom programu iz 2015. godine.

"Čak i naše rakete kratkog dometa lako mogu doprijeti do (američkih) ratnih brodova u Perzijskom zaljevu", izjavio je Jokar.

"Amerika ne može priuštiti troškove novog rata, zemlja je u lošoj situaciji u smislu radne snage i socijalnih uslova", dodao je.

U međuvremenu, visoki iranski vojni dužnosnik optužio je američkog predsjednika Donalda Trumpa za nepoštenje, izvijestila je u petak poluzvanična  novinska agencija Mehr.

"Postupci američkih vođa u vršenju pritiska i pokretanju sankcija ... dok govore o razgovorima, su kao držati pištolj na nekome i tražiti njegovo prijateljstvo i pregovore", rekao je Rasoul Sanai-Rad, politički zamjenik zapovjedništva oružanih snaga, prenosi Mehr.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Ambasada SAD u Sarajevu - Sjedinjene Države pozdravljaju današnju odluku visokog predstavnika

Iran ocijenio rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a o Gazi kao pozitivan, ali nedovoljan korak

Kongres SAD-a odobrio 228 miliona dolara vojne pomoći za Litvaniju, Latviju i Estoniju

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo