Bosna i Hercegovina     | 18.05.2019. 10:01 |

Obuća: Prioriteti Vlade BPK-a su finansijska stabilnost i ekonomski razvoj

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 18. maja (FENA) - Bosanskopodrinjski kanton (BPK) dobio je prvu premijerku u historiji ovog kantona. Aida Obuća (SDA), prva je žena koja obnaša premijersku funkciju i na prostoru Federacije BiH.

 

Razgovarala: Elma Geca

U razgovoru za Fenu ističe da je njeno imenovanje na ovu odgovornu funkciju dokaz da podrška ženama nije samo deklarativna. Dvadeset dana nakon imenovanja Vlade BPK na čijem je čelu, Obuća iza koje je dugogodišnje političko iskustvo, naglašava da se nije pokajala što je prihvatila ovu ponudu.

- To je prije svega velika čast za mene kao osobu da jedna velika partija kao što je SDA ponudi ženu da bude premijerka Vlade BPK. Dugo sam razmišljala o ovoj ponudi a na kraju sam prihvatila i ne kajem se. Mislim da sam učinila pravu stvar i donijela pravu odluku iz razloga što smo kao SDA pokazali da u potpunosti dajemo podršku ženama i da ta podrška nije samo deklarativna, već da se i u praksi, kada su neke bitne funkcije u pitanju, daje prednost i kvalitetu i ženama. Drago mi je da je i šira društveno-politička javnost ovo imenovanje pozitivno ocijenila. I lično sam zadovoljna jer aktivna sam u političkom životu BPK-a već više od deset godina, što kroz Gradsko vijeće, što kroz Skupštinu BPK, ali smatram da ukoliko se žele konkretno odraditi određene stvari i dati potpuni doprinos poboljšanju života na području našeg kantona, onda je to upravo ova 'vruća' premijerska pozicija. Posla će biti puno, ali ja sam 'radoholičar', volim da radim. Ministri koji su imenovani u sastav Vlade BPK dobro me prate i ja se nadam da će to u konačnici uroditi plodom - ističe Obuća.

Za razliku od njenog imenovanja, sastav Vlade BPK je komentarisan na različite načine. Uprkos osudama javnosti za pojedina imenovanja mladih ministara bez radnog iskustva, kao premijerka stala je u njihovu odbranu.

-Jesam i to ću opet ponoviti. U potpunosti stojim iza svakog ministra koji je imenovan u Vladi BPK. Kritike javnosti bi uvijek bilo, bez obzira da li se radilo o mladim ili nešto iskusnijim ljudima. Prednost ove vlade je što je ona puna energije i mladalačkog elana. Iskustvo ćemo možda nadomjestiti mi neki koji smo se duže vremena bavili politikom, pa će to biti jedna dobitna kombinacija. Dakle, ovo je bukvalno spoj mladosti i iskustva kada je u pitanju Vlada BPK Goražde. I drago mi je da smo i tu učinili iskorak. Vlade u prethodnim sazivima imale su jednu ili dvije ministrice, mi sada imamo tri žene u Vladi BPK, tako da je ovaj kanton prvi kada je ta rodna ravnopravnost u pitanju - kaže Obuća.

Svjesna je da je pred kantonalnom vladom mnogo posla i velika odgovornost te navodi da su prioriteti u ovom mandatu prije svega finansijska stabilnost i dalji razvoj BPK. U tom smislu, očekuje adekvatnu podršku viših nivoa vlasti.

Naglašava da se bez finansijske stabilnosti ne može dalje raditi. Zatečena je, dodaje, jako teška situacija s puno neizmirenih obaveza i to je nešto na što će se fokusirati u narednom periodu, da se u skladu s finansijskim prilivima odgovori i tim obavezama, onako kako zakon nalaže.

-Ponašat ćemo se domaćinski prema sredstvima u budžetu BPK, raditi uštede tamo gdje su one moguće, biti efektivniji i ekspeditivniji, a da u konačnici imamo zadovoljavajući rezultat. Neće biti lako štediti u situaciji kada nemate od čega da štedite, ali ovo je neki novi princip u radu vlade. Iskreno se nadam da će BPK imati adekvatnu podršku od viših nivoa vlasti, jer bez toga nema stabilnosti kantonalnog budžeta. Ovdje prije svega mislim na grant sredstva koja su nam prijeko potrebna i ona će, nadam se, biti u većem iznosu nego što smo imali u 2018. godini. To je jedna stvar, a druga je adekvatno praćenje projekata koji se delegiraju iz ovog dijela BiH čime će se takođe popraviti budžetska stabilnost našeg kantona - ističe premijerka BPK.

Naglašava da je finansijska stabilnost potrebna i lokalnim zajednicama u sastavu kantona koje je Vlada proteklih dana obišla, posebno nerazvijenim općinama Pale i Foča u FBiH, koje bez podrške viših nivoa ne mogu funkcionirati.

- Identični su zahtjevi sve tri lokalne zajednice jer one zavise, a posebno ove dvije manje općine koje nisu samoodržive, od grantova iz budžeta BPK. Njihovi zahtjevi su da grant bude u obimu koji je predviđen u budžetu i da te tranše budu redovne što je osnovna zamjerka na koju su nam ukazali i traže od Vlade da se ta praksa promijeni. Takođe bitno je i učešće u projektima koje oni apliciraju prema višim nivoima jer svaki zahtjeva sufinansiranje, što oni nemaju. Do sada su bili prinuđeni da određene kapitalne projekte odbiju ili ne apliciraju zbog nedostatka sredstava. Mi smo postigli načelan sporazum s načelnicima i gradonačelnikom da se fokusiramo na konkretne projekte, biramo prioritete zajedno u toku jedne kalendarske godine i pratimo ih od početka do kraja. Bilo je slučajeva da se ne završe započeti projekti i tu lošu praksu ćemo nastojati izbjeći. Ministarstvo finansija će se truditi da u potpunosti ispoštuje Zakon o izvršenju budžeta BPK, da prioriteti koji su navedeni budu prioriteti u radu ministarstva i ove vlade - dodaje.

Premijerka Obuća najavila je i skoro donošenje rebalansa budžeta BPK za ovu godinu, napominjući da budžet za 2019. godinu nije kreirala ova vlada.

-Dat ćemo sebi vremena, u 100 dana rada vlade, da ministri sagledaju situaciju u svim resorima i da onda uz konsultacije sa Skupštinom damo svoj prijedlog kako bi trebao da izgleda budžet BPK. Da li će on ići u smanjenje iznosa koji je sada nešto više od 39 miliona, to sada ne mogu reći. Potrebna je sveobuhvatna analiza i realna procjena koliko je to moguće da se sredstava nađu na rashodovnoj i prihodovnoj strani kako bi napravili balans. Činjenica je da ćemo nastojati izmiriti obaveze iz prethodnih godina. Prvi radni dan ove vlade, nakon imenovanja, počeli smo da izmirujemo obaveze koje su već davno došle na plaćanje a stvorene su potpisanim ugovorima. Zatekla nas je jedna slobodno mogu reći, teška finansijska situacija, ali imamo dovoljno vremena do kraja godine, da popravimo određene stvari - smatra Obuća.

U smislu daljeg razvoja BPK Goražde, kantonalna vlada je sebi u zadatak stavila stvaranje boljeg ambijenta za postojeće privredne subjekte, ali i nove investiture kojima, smatra Obuća, BPK ima šta ponuditi.   

- Strategija razvoja BPK koju je usvojila kantonalna Skupština i Akconi plan koji je sebi vlada zadala, jeste da se u okviru postojećih zakonskih rješanja i predlaganjem novih, stvori povoljniji privredni ambijent. Jako puno sarađujemo sa našom Službom za zapošljavanje kroz čije programe u saradnji s Federalnim zavodom će se dati prilika mladim ljudima i poslodavcima za zaposlenje i u konačnici stalna radna mjesta. Također, potrebno je iskoristiti potencijale koje BPK-a ima u vidu prirodnih bogatstava te ćemo se kvalitetnije posvetiti i koncesijama i revidirati način njihove dodjele. Ima kapaciteta, pa čak i u nerazvijenim lokalnim zajednicama koje priželjkuju da se to desi. Postoji potreba za razvijanjem industrijskih zona, imamo infrastrukturne kapacitete koji bi se uz manja ulaganja mogli staviti u funkciju - potcrtala je premijerka BPK-a.

Potrebno je, navodi ona, napraviti dobar lobistički tim koji će voditi razgovore s potencijalnim investitorima i jasno im dati do znanja da je povoljno ulagati u BPK Goražde.

Kako ističe, mladi su također njihov prioritet jer bez mladih i općenito povećanja broja stanovnika, nema ni razvoja ovog područja.

Smatra da će tome umnogome doprinijeti i realizacija projekta izgradnje brze ceste Goražde-Sarajevo, čija bi prva faza s izgradnjom tunela “Hranjen” trebala biti okončana u mandatu ove vlade.  

- To je projekt u koji ja vjerujem od samog početka i u proteklom mandatnom periodu s pozicije predsjedavajuće Skupštine, lično sam davala punu podršku bivšoj vladi u smislu donošenja svih akata i odluka i obezbjeđenja fnansijske podrške za izgradnju brze ceste. On se konkretizirao potpisivanjem ugovora i početkom radova na LOT 1. Znamo da je kompletan projekt u nadležnosti Cesta FBiH, ali BPK-a će i dalje biti uključen u cijeli proces. Imamo svog predstavnika koji prati realizaciju, a s naše strane je da se uključimo u punom kapacitetu kako bi se on doveo do kraja - kazala je Obuća.

To je najznačajniji projekt za BPK Goražde jer, kako ističe, ekonomskog razvoja ovog područja ne može biti bez adekvatne putne komunikacije. To je i potreba privrednih subjekata koji su to takođe godinama inicirali.

-Politika je podržala taj projekt i mislim da ga udruženim snagama trebamo završiti - naglašava Obuća koja je mišljenja da BPK Goražde nije oštećen ni planiranom trasom autoputa Sarajevo-Beograd.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Hrnjić posjetio BPK: Zajedničkim djelovanjem povećati obim poljoprivredne proizvodnje

Vlada BPK: U skupštinsku proceduru upućen prijedlog Zakona o dopunskim pravima branilaca

Potpisan Ugovor o sufinansiranju prvog servisnog centra za djecu s teškoćama u razvoju u BPK-u

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo