Bosna i Hercegovina     | 18.05.2019. 12:34 |

  Goražde - Međunarodno TIMSS istraživanje i u BPK-a

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 18.maja (FENA) -  U organizaciji Agencije za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje u BiH ove godine provest će se međunarodno TIMSS istraživanje na nivou cijele države, u okviru kojeg će se procijeniti postignuća učenika iz oblasti matematike i prirodnih nauka. Prema planu, TIMSS istraživanje u BiH obuhvatit će 178 osnovnih škola, odnosno 6.023 učenika u 336 odjeljenja.

Po riječima stručne savjetnice za osnovni odgoj i obrazovanje u ministarstvu za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport BPK Amire Borovac, dio istraživanja bit će i učenici četvrtih razreda osnovnih škola iz ovog kantona.

“Ove godine TIMSS istraživanjem obuhvaćeno je 60 zemalja Evrope i svijeta. Cilj istraživanja u svim zemljama učesnicama jeste da se vidi kakva su obrazovna postignuća učenika našeg obrazovnog sistema i da se oni kompariraju sa svim drugim zemljama. S aspekta učenika ovo istraživanje ne zahtijeva nikakav poseban napor niti pripremu. Ustvari, jako je bitno da učenici na licu mjesta popune svoj test isključivo onako kako se u tom momentu osjećaju, odnosno da izaberu opciju za koju smatraju da je tačan odgovor, onako kako su njihova trenutna postignuća, bez neke dodatne pripreme - pojasnila je Borovac.

Naglasila je da podaci koji se dobiju na osnovu istraživanja, mogu pokrenuti važna pitanja o provođenju odnosno promjenama obrazovnih politika i praksi.  

“Ovom prilikom bih pozvala roditelje učenika koji će biti metodom slučajnog uzorka izabrani da pristupe ovom istraživanju, da sa svojom djecom razgovaraju da ovo istraživanje ne utiče na bilo kakvo postignuće učenika ili ocjenu. Istraživanje je apsolutno anonimono i rezultati se neće objavljivati pojedinačno, nego na nivou cijele BiH kao jedno globalno istraživanje - istakla je stručna savjetnica u resornom ministarstvu.

TIMSS istraživanje u školama na području BPK-a održat će se 29. maja u isto vrijeme u svim školama.

(FENA) M. B.

BPK

Vezane vijesti

Hrnjić posjetio BPK: Zajedničkim djelovanjem povećati obim poljoprivredne proizvodnje

Vlada BPK: U skupštinsku proceduru upućen prijedlog Zakona o dopunskim pravima branilaca

Potpisan Ugovor o sufinansiranju prvog servisnog centra za djecu s teškoćama u razvoju u BPK-u

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo