Ekonomija     | 18.05.2019. 13:29 |

UPFBiH: Od Uprave BH-Gas očekujemo rješenja za efikasno snabdijevanje gasom

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 19. maja (FENA) - U Udruženju poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine (UPFBiH) su neprijatno iznenađeni "diletantski intoniranim i vrlo neprofesionalno sročenim saopćenjem iz kompanije BH-Gas, u kojemu se umjesto konkretnih obrazloženja, javnosti nudi prazna retorika i demagogija".

Iz UPFBiH ističu da ipak nisu iznenađeni nepoznavanjem osnovnih principa poslovanja od strane generalnog direktora BH-Gasa, koji u saopćenju vrlo otvoreno proziva "stručnjake" – predstavnike udruženja, institucija, vijeća koji su se javno i argumentirano usprotivili značajnom povećanju cijena gasa.

Generalni direktor i Uprava BH-Gas nisu ponudili privredi i javnosti FBiH prijedlog strategije i konkretnih rješenja za alternativne izvore za snabdijevanje gasom u BiH. U saopćenju iz BH-Gasa ne odgovaraju ni na pitanje šta su konkretno uradili kako bi BiH bila na nekom novom pravcu snabdijevanja Evrope gasom, a u ovome trenutku to nije, saopćeno je iz UPFBiH.

UPFBiH zanima i zašto BH-Gas nije izgradio skladišta za gas, kojima se moglo bitno uticati na cijenu gasa. Od BH-Gasa privreda i građani BiH očekuju i odgovor na pitanje da li se i šta radi na istraživanjima nalazišta plina u BiH.

Zdrava logika govori, da ako prirodnog gasa ima sa lijeve strane Save, onda bi ga trebalo biti i sa desne strane rijeke Save. Podsjećanja radi, Hrvatska gotovo 40 posto vlastitih potreba za gasom rješava iz domaćih izvora, stoji u saopćenju UPFBiH.

Na stranu činjenica da su u BH-Gasu uradili malo i nedovoljno na pokrivanju snabdijevanjem gasom svih kantona u FBiH. UPFBiH podsjeća na neslavan i neuspio pokušaj djelomične gasifikacije Srednjobosanskog kantona, koji je predmet brojnih sudskih sporova, kao i za činjenicu da Tuzlanski kanton ima gasovod, ali nema potrošača.

Navodi se da javnost u FBiH treba znati i koliko je posrednika u isporuci gasa u FBiH, da li se i na koji način njihov broj (a samim tim i cijena gasa) može smanjiti.

- Od generalnog direktora i uprave BH-Gas javnost očekuje da ponude konkretne odgovore zbog čega nabavna cijena gasa u Republici Srpskoj niža nego u FBiH, zašto FBiH ima najvišu nabavnu cijenu gasa u cijelom regionu te kako je moguće da je gas za proizvodne kompanije u FBiH daleko skuplji nego u zemljama EU (u odnosu na Njemačku npr. za 40 posto). Ili zašto u situaciji kada se cijena gasa u Evropi smanjuje, imamo na sceni povećanje cijena gasa u FBiH. Kao i prijedlog mjera kako da se u FBiH smanji cijena gasa - saopćeno je. 

Iz BH-Gasa bi trebali građanima pojasniti da postojeću višu cijenu gasa za privredu, a daleko nižu za građanstvo u FBiH, u konačnici opet plaćaju građani, jer povećanje cijene gasa dovodi do poskupljenja proizvoda i usluga za stanovništvo.

Iz Uprave BH-Gas se ne govori o neustavnoj odluci o taksi-naknadi za izmirenje duga Ruskoj Federaciji. Godinama javnost ne zna šta je s akumuliranim gubicima BH-gasa po osnovu nenaplativih potraživanja od Glinice Zvornik, a radi se o tolikom iznosu da, ukoliko bi bio naplaćen, u narednih pet do deset godina ne bi bilo potrebe za povećanjem cijene gasa.

Ovo su sve informacije koje bi javnost i građani FBiH trebali znati i UPFBiH očekuje da iz BH-Gasa daju konkretne odgovore na ova pitanje i rješenja za brojne probleme. UPFBiH Upravi BH-Gasa nudi da zajednički rade i kreiraju inicijative i prijedloge prema Vladi FBiH i nadležnim institucijama, da bi se našla i provela rješenja za efikasno, kontinuirano, finansijski racionalno snabdijevanje gasom, što većeg broja potrošača, na cijelom području FBiH.   

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Udruženje poslodavaca FBiH osniva Akademiju za društveno odgovorno poslovanje

UPFBiH u Konjicu predstavili rezultate iz 2023. i najavili aktivnosti za tekuću godinu

Udruženje poslodavaca FBiH nezadovoljno odnosom aktuelne vlasti, traže hitne sastanke

Promo

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije