Kultura     | 18.05.2019. 13:39 |

Otvorena izložba 'Zapis o Marian Wenzel' u Historijskom muzeju BiH

FENA Alma Zukanović

SARAJEVO, 18. maja (FENA) - Izložba "Zapis o Marian Wenzel", historičarki umjetnosti i umjetnici američkog porijekla koja je naučnu karijeru gradila u Velikoj Britaniji punih četrdeset godina, otvorena je danas u Historijskom muzeju Bosne i Hercegovine povodom Dana muzeja.

Kustosica tog muzeja Elma Hodžić kazala je da je Wenzel bila zaljubljenica u kulturno naslijeđe BiH, čemu je i dala značajan doprinos.

Istakla je da svu svoju vrijednu arhivu poklonila Historijskom muzeju te da su proteklih godina radili na sistematizaciji njene građe, kako bi trajno komemorirali priču o njenom životu.

Hodžić je naglasila da su crteži, fotografije i dnevnici sa terena vrijedan zapis ne samo o stećcima, nego i o ljudima i ovim prostorima šezdesetih godina prošlog stoljeća.

- Nakon početka rata u BiH 1992. godine započela je nova veza Marian Wenzel s Bosnom. Od tada počinje njena misija i kampanja zaštite ugroženog bh. kulturno-historijskog naslijeđa kroz brojne apele svjetskoj javnosti - kazala je.

Naglasila je da je Marian Wenzel najviše zadužila bosanskohercegovačku nauku katalogom ukrasnih motiva na stećcima, kao plodom dugogodišnjeg istraživanja i terenskog rada na nekropolama širom BiH, koji danas predstavlja nezaobilazan materijal za istraživače srednjovjekovnih nadgrobnih spomenika.

Izložba, koja je od danas trajna postavka u Muzeju, nastala je u okviru projekta Sarajevo History Book - Guidelines for Women Heritage. Realizira ga Historijski muzej BiH, Umjetnička galerija BiH i Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti BiH. Projekt je podržala Ambasada SAD-a u BiH.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Izložba 'Zapis o Marian Wenzel' u Historijskom muzeju BiH

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu