Najave     | 20.05.2019. 07:10 |

Žalbe na presude za zločine u Rogatici i Prijedoru

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 20. maja (FENA) - Pred Apelacionim odjeljenjem Suda BiH u utorak, 21. maja, zakazano je iznošenje žalbi na prvostepenu presudu Zdravku Lubardi i Ozrenu Planojeviću, optuženim za zločine u Rogatici.

U decembru prošle godine, Lubarda je osuđen na šest godina zatvora za učešće u progonu civila Bošnjaka, dok je istom presudom bivši pripadnik rezervnog sastava policije Planojević oslobođen krivice.

Također, u četvrtak 23. maja planirano je iznošenje žalbi da prvostepenu presudu Darku Mrđi, Zoranu Babiću i Radenku Marinoviću zbog zločina u Prijedoru, javlja BIRN BiH. 

Sud BiH je Mrđu i Babića, bivše prijedorske policajce, osudio na po 15 godina zatvora zbog ubistava i drugih nečovječnih djela nad bošnjačkim stanovništvom Prijedora u julu i augustu 1992. godine. Tada je Marinković oslobođen optužbi.

Ove sedmice nastavit će se suđenja za zločine počinjene u Kotor-Varoši, Tesliću, Prozoru, Brčkom, Srebrenici, Sarajevu, Bosanskom Novom, Donjem Vakufu, Zvorniku, Bijeljini, Ilijašu, Milićima, Rudom i Vlasenici.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Potvrđena optužnica Mevljudinu Idrizoviću i Bobanu Jankoviću za isporuku droge iz Crne Gore u BiH

Ukrajina identifikovala 511 osoba osumnjičenih za ratne zločine od ruske invazije

Određen pritvor i mjere zabrane osumnjičenim u predmetu Amer Karić i drugi

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!