Svijet     | 20.05.2019. 12:48 |

Zelenskiy raspustio parlament i sazvao prijevremene izbore

FENA Internet

KIJEV, 20. maja (FENA)  - Novi ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskiy u ponedjeljak je odmah nakon inauguracije raspustio parlament i sazvao prijevremene izbore, ne čekajući redovne izbore predviđene za oktobar. 

"Raspuštam parlament", rekao je u inauguracijskom govoru pred zastupnicima i međunarodnim predstavnicima koji su se okupili u ukrajinskom parlamentu u kojem još uvijek dominiraju zastupnici lojalni njegovom prethodniku Petru Porošenku.

Zelenskiy, komičar bez  političkog iskustva, prošlog je mjeseca pobijedio na predsjedničkim izborima, ali njegova nova stranka nema zastupnika u parlamentu, zbog čega je požurio  raspisati prijevremene izbore, dok je njegova popularnost i dalje visoka.

Kazao je kako je njegov prvi zadatak postizanje prekida vatre u istočnoj Ukrajini, gdje je tokom petogodišnjeg sukoba sa separatistima pod vodstvom Rusa poginulo 13.000 ljudi. Dodao je kako se dijalog s Rusijom može dogoditi tek nakon povratka ukrajinskog teritorija i ratnih zarobljenika, prenosi Reuters.

Rad s parlamentom bit će presudan da ispuni očekivanja svojih birača i provede reforme koje su potrebne kako bi se održala strana pomoć.

Zelenskiy je pozvao zastupnike da dva mjeseca do vanrednih izbora donesu zakon kojim bi im se oduzela imunitet od kaznenog progona i drugi zakon koji zabranjuje dužnosnicima da se nezakonito obogate.

- Imat ćete dva mjeseca za ovo. Učinite to i zaslužit ćete medalje ”, rekao je Zelenskiy nakon što je položio zakletvu.

"Raspuštam Radu u osmom sazivu", objavio je raspuštajući ukrajinski parlament.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Evropska unija ponovno istakla svoju punu nepokolebljivu potporu Ukrajini

U ruskom raketnom napadu na Černihiv najmanje 13 ubijenih

U ruskom raketnom napadu na ukrajinski grad Černihiv pognuli i ramjeni mještani

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana