Stranačke aktivnosti     | 20.05.2019. 13:16 |

Priopćenje za javnost Gradskog odbora SDA Mostar

FENA Saopćenje

U posljednje vrijeme sve su učestalije najave da bi se Visoki predstavnik Valentin Incko ponovo mogao snažnije uključiti u politička zbivanja u Bosni i Hercegovini, te upotrijebiti i tzv. Bonska ovlaštenja.

Ukoliko je to zaista tako, smatramo da bi najbolje bilo da taj svoj novi “angažman”, zasnovan na još uvijek postojećim ovlaštenjima PIC-a, Incko za početak iskoristi za popravljanje štete u Mostaru, obzirom da je Statut, koga je namentuo OHR, proglašen neustavnim od strane Ustavnog suda BiH.

To je proizvelo dugotrajnu političku krizu u Mostaru, iz koje se najbrže može izaći upravo proaktivnom ulogom OHR-a i samog Visokog predstavnika, jer nema ništa logičnije od toga da visoki predstavnik popravi ranije odluke i time otvori vrata izlasku iz političke krize, u kojoj Mostar godinama tavori.

Sami izbori nisu nikakva garancija da će sporni Statut biti izmijenjen, te bi se politička kriza u Mostaru mogla nastaviti u nedogled, ukoliko odredbe spornog Statuta, nametnutog od strane OHR-a, ne budu na vrijeme izmijenjene.

Uostalom, i sama organizacija izbora u Mostaru je u direktnoj vezi sa odredbama Statuta, prema čijem tekstu bi se izborni proces i trebao odvijati.

Zato smatramo dobrodošlom moguću snažniju uključenost OHR-a u pitanje Mostara, kako bi se konačno izašlo iz dugotrajne krize, a sve u interesu svih njegovih građana. Ukoliko bi Statut bio izmjenjen, to bi sigurni smo “otkočilo” i sve druge probleme u organizaciji izbornog procesa u Mostaru.

Gradski odbor SDA Mostar

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost GO SDA Mostar

Saopćenje za javnost Gradskog odbora SDA Mostar

Priopćenje za javnost Gradskog odbora SDA Mostar

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo