Bosna i Hercegovina     | 20.05.2019. 14:36 |

U prvom upisnom roku prijavljeno 600 mališana u prvi razred osnovne škole

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 20. maja (FENA) - Nakon prvog upisnog roka u aprilu, za predstojeću školsku 2019/2020. godinu u prve razrede 11 osnovnih škola na području općine Centar upisano je 600 prvačića i to 392 dječaka i 308 djevojčica.

Osnovno obrazovanje je obavezno za svu djecu do navršene 15. godine života, do završetka osnovne škole, saopćeno je iz press službe općine Centar.

- Školskim obveznikom smatra se dijete koje je do 1. marta tekuće godine navršilo pet i po godina života. Najveći broj prvačića iz Centra - njih 131 će u školskoj 2019/2020. godini pohađati Osnovnu školu Katoličkog školskog centra. U školu "Safvet-beg Bašagić" upisano je 65 prvačića, a u OŠ "Musa Ćazim Ćatić" njih 63 – saopćeno je.

Osnovnu školu "Mehmed-beg Kapetanović Ljubušak" pohađat će 60 prvačića, školu "Isak Samokovlija" 58, a škole "Nafija Sarajlić" i "Alija Nametak" po 56 prvačića.

U Osnovnu školu "Hasan Kikić" upisana su 43 mališana, u školu "Vladislav Skarić" 28, a u školu "Silvije Strahimir Kranjčević" 24 djece.

Najmanji broj prvačića, njih 16 upisano je u Osnovnu školu "Hasan Kaimija".

Općina Centar će osigurati besplatne udžbenike, školski pribor i ruksake za sve prvačiće koji se upišu u 11 osnovnih škola na njenom području, a za tu namjenu je u ovogodišnjem budžetu planirano 90.000 maraka, saopćeno je.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

JU Dom  zdravlja KS - Ljekarska uvjerenja djece za polazak u školu mogu se dostaviti naknadno

Podrška Općine Centar za romsku djecu koja se redovno školuju

U Ambasadi Italije upriličen prijem za srednjoškolce, sportiste koji idu na sportske igre u Italiji

Promo

Dobit m:tel-a u prvom kvartalu veća za 2,5 miliona KM

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije