Bosna i Hercegovina     | 20.05.2019. 14:14 |

Banjalučki sud nije odredio pritvor osumnjičenim za obljubu nad nemoćnom osobom

FENA Dušica Stanojević

BANJA LUKA, 20.maja (FENA) - Za trojicu muškaraca iz Bosanske Gradiške, koji su uhapšeni zbog sumnje da su počinili krivično djelo obljube nad nemoćnom osobom, nije određen pritvor i oni će se braniti sa slobode.

Sudija za prethodno saslušanje Okružnog suda Banja Luka odluku da ne odredi pritvor za Miroslava Popovića (33), Luku Šinika (26) i Stevu Guskića (25), obrazložio je tvrdnjom da Okružni javni tužilac u pismenom prijedlogu „nije iznio prihvatljive argumente u pogledu postojanja osnovane sumnje kao opšteg uslova za određivanje pritvora, niti su konkretizovane i argumentovane bilo kakve okolnosti u pogledu postojanja posebnih razloga za pritvor propisanih odredbama Zakona o krivičnom postupku RS“.

Tužilac je jučer predložio mjeru pritvora, zbog postojanja bojazni da bi boravkom na slobodi mogli uticati na svjedoke, kao i zbog uznemirenja javnosti.

Međutim, za sud je, kako je saopćeno, taj prijedlog bio neosnovan.

Hapšenje osumnjičenih uslijedilo je 17. i 18.maja, nakon objavljenih neprimjerenih fotografija na društvenim mrežama, na kojima su trojica muškaraca i naga ženska osoba, s posebnim potrebama.

Slučaj objave fotografija je zgrozio javnost, jer se radi o iživljavanju nad nemoćnom osobom, te je odmah reagovala i policija.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Šest sindikalnih organizacija danas izlazi na ulice Banje Luke, traže veće plate

Salkić: Trenutna situacija zahtijeva konsolidaciju probosanskih snaga

Kuća ljudskih prava u Banjoj Luci: Usvojene izmjene još jedan korak ka autokratiji i diktaturi

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'