Kultura     | 20.05.2019. 14:19 |

Kulen-Vakuf - Likovna kolonija „Admir Lješčanin - Duga“ u vikendu pred nama

FENA Muhamed Sadiković

BIHAĆ, 20. maja (FENA) - Više od 60 umjetnika iz cijele Evrope potvrdilo je svoje učešće na 17. Internacionalnoj likovnoj koloniji „Admir Lješčanin - Duga“, koja počinje u petak, 24. maja. Humanitarna manifestacija će se i ove godine održati ispred Centra za nezbrinutu djecu „Duga“ u Kulen-Vakufu, a umjetnici će ponovo slikati samo za 20 mališana koji trenutno borave u Centru.

„Koloniju organiziramo već 17. put zajedno s Gradskom galerijom Bihać. Broj gostiju je otprilike sličan prošlogodišnjem, kada smo prikupili više od 100 umjetničkih radova i zaista smo ponosni na sve naše prijatelje - umjetnike. Ovo je veliki doprinos uopće egzistiranju Centra „Duga“, kao i skretanje pažnje javnosti na potrebe nezbrinute djece“, rekla je direktorica Centra za nezbrinutu djecu „Duga“ Sabina Lješčanin.

Istaknuto je i kako se na prijedlog profesorice na Likovnoj akademiji u Sarajevu Amele Hadžimejlić nazivu Kolonije ove godine dodalo i ime osnivača i višegodišnjeg direktora Admira Lješčanina, koji je umro prije dvije godine.

Nermin Delić iz Gradske galerije Bihać istakao je kako ove godine u Kulen-Vakuf dolaze umjetnici iz Hrvatske, Srbije, Slovenije, Mađarske, Rusije i još nekoliko evropskih zemalja, kao i dvadesetak umjetnika iz osam gradova i općina Unsko-sanskog kantona (USK).

„Dolazi nam četrdesetak umjetnika iz Evrope, dok su ostali naši prijatelji s područja kantona. Broj učesnika bi vjerovatno bio i veći, kada bismo raspolagali značajnijim financijskim i organizacijskim kapacitetima. Ponovo očekujemo više od 100 umjetničkih radova, koje ćemo predstaviti na izložbama i onda uputiti na aukcije u Bosni i Hercegovini i Njemačkoj“, dodao je Delić.

U Centru za djecu bez roditeljskog staranja „Duga“ trenutno boravi 20 djevojčica i dječaka do šest godina starosti, dok je u proteklom periodu prihvaćeno i zbrinuto ukupno 278 mališana. 

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Međunarodna likovna kolonija 'Vrba 2023.' okupila 13 autora iz BiH i Hrvatske

Udruga “Stećak” organizira umjetničku koloniju “Zemlja kralja Tomislava”

Međunarodna likovna kolonija Tomislavgrad - Blidinje 2022.

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo