Svijet     | 21.05.2019. 14:05 |

Turska izdala naloge za hapšenje 214 osumnjičenika povezanih sa FETO-om

FENA Internet

ANKARA, 21. maja  (FENA) - Turski tužitelji izdali su naloge za hapšenje 214 osoba za koje se sumnja da su povezane s terorističkom organizacijom Fetullah (FETO), koja  stoji iza propalog državnog udara iz 2016. godine, saopćio  je u utorak sudski izvor.

Izdani su nalozi za hapšenje 140 osumnjičenika u tajnoj mreži terorističke organizacije u turskim oružanim snagama, izjavili su tužitelji u glavnom gradu Ankari, prenosi Anadolija agencija (AA).

Među osumnjičenicima za koje je utvrđeno da su komunicirali s "tajnim imamom"- visokim članom FETO-a  putem telefonskih govornica, je 41 pripadnik u kopnenim, zračnim i pomorskim snagama vojske, dodaje se u saopćenju.

U međuvremenu, istanbulski tužitelji izdali su nalog za hapšenje još 74 osumnjičenika zbog navodne povezanosti s FETO-om, objavili su sudski izvori.

Snage sigurnosti izvršile su operacije u 18 provincija na 92 različite adrese.

FETO i njegov vođa iz SAD-a Fetullah Gulen orkestrirali su poraženi udar od 15. juna 2016. godine kada je poginula 251 osoba i gotovo 2.200 ozlijeđeno.

Turska optužuje FETO da stoji iza dugotrajne kampanje za zbacivanje aktuelne vlasti putem infiltracije u turske institucije, posebno vojsku, policiju i pravosuđe.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Turska opozicija ima za cilj 'zadati udarac' Erdoganu na lokalnim izborima

U nedjelju lokalni izbori u Turskoj, AKP želi vratiti Istanbul i Ankaru

EBRD će osigurati 30 miliona eura pomoći turskim regijama pogođenim potresima

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom