Bosna i Hercegovina     | 21.05.2019. 14:22 |

Organizacije osoba s invaliditetom osudile slučaj zlostavljanja u Banjaluci

FENA Saopćenje

MOSTAR, 21. maja (FENA) - Članovi Koalicije organizacija osoba s invaliditetom HNK-a "Zajedno smo jači" uputili su protest povodom nedavnog slučaja zlostavljanja i diskriminacije osobe s invaliditetom u Banjoj Luci.

Članovi Koalicije osudili su odluku Okružnog suda Banjaluka prema kojoj se za osobe inicijala S. C., M. P., L. Š. odbija mjera pritvora za fotografiranje i poziranje sa nagom sugrađankom inicijala M.Z., djevojkom koja je osoba sa invaliditetom.

Iz Koalicije ističu kako sam čin predstavlja direktan atak na njeno osnovno ljudsko pravo, a to je da joj država u kojoj živi, potpisnica UN Konvencije o pravima osoba sa invaliditetom, kao osobi sa intelektualnim smetnjama pruži adekvatnu zaštitu, a počinitelje osudi za navedeni čin.

"Smatramo da u današnjem društvu u kojem živimo, ako ga nazivamo demokratskim, pravni sistem treba uskladiti svoje akte i odluke koje direktno utiču na živote mnogih, a naročito osoba sa invaliditetom", navodi se u saopćenju Koalicije organizacija osoba s invaliditetom "Zajedno smo jači".

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo