Bosna i Hercegovina     | 21.05.2019. 15:43 |

DF: Paralelno formiranje vlasti na državnom i federalnom nivou

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 21. maja (FENA) - Predsjedništvo Demokratske fronte (DF) analiziralo je na današnjoj sjednici aktuelnu političku situaciju u BiH, s posebnim osvrtom na procese formiranja vlasti, kako na nivou države (Vijeće ministara BiH), tako i na federalnom nivou (Vlada Federacije).

- Zaključeno je da će se ova stranka zalagati da se ti procesi vode istovremeno, jer se jedino tako može ostvariti kontinuitet vlasti i spriječiti svi pokušaji da se nakon formiranja Vijeća ministara „ukoči“ proces formiranja federalne vlade - saopćeno je iz DF-a.

Predsjedništvo Demokratske fronte smatra da trenutni status Bosne i Hercegovine, koja je u MAP-u od Samita u Talinu 2010. godine, nije nešto o čemu bi se trebalo pregovarati s bilo kim, uključujući Milorada Dodika.

Što se tiče eventualnog formiranja Pokreta socijalne pravde i demokratije, Predsjedništvo DF-a je zauzelo stav da je to „zadnji pokušaj okrupnjavanja lijevih i građanskih snaga s ciljem da ovu zemlju u potpunosti ne progutaju etnonacionalni koncepti vlasti po kojem bi uslijedila, na istim principima zasnovana podjela države“.

- Uz sve nedostatke i neke nespretne korake koji su do sada učinjeni, smatramo da bi ovaj pokret mogao privući brojne čestite i poštene građane iskrenih i dobrih namjera - navode iz DF-a.

Predsjedništvo Demokratske fronte osuđuje aktivnosti nove većine u Gradskom vijeću Grada Zenica, „čiji je osnovni cilj ostvarivanje ličnih interesa, a što se pokazalo na pokretanju inicijative za smjenu aktuelnog predsjedavajućeg Gorana Bulajića“.

Predsjedništvo daje podršku Bulajiću i diže glas protiv prakse u kojoj lični (porodični) interes ima prednost nad interesom građana Zenice - saopćeno je iz DF-a.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost Demokratske fronte

Saopćenje za javnost Demokratske fronte

Saopćenje za javnost Demokratske fronte

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom