Kultura     | 22.05.2019. 12:41 |

Gitarfest mladih BiH počinje 24. maja koncertom učenika

FENA Kanita Aliagić

SARAJEVO, 22. maja (FENA) – Deveti Gitarfest mladih BiH počinje 24. maja koncertom učenika osnovnih i srednjih škola iz Tuzle, Mostara, Sarajeva, Živinica, Donjeg Vakufa, Konjica, Travnika, Prnjavora, Goraždai Bihaća.

Cilj festivala, kojeg organizira Javna ustanova Centar kulture i mladih (CKM) Općine Centar Sarajevo, je razvijanje estetske kulture djece, mladih i građana, razvoj humanije i duhovnije ličnosti, kao i kulturno zbližavanje mladih BiH.

Direktor CKM-a Armin Omerović, te umjetnici Boško Jović i Belma Alić, danas su na konferenciji za medije ukazali na važnost događaja zahvaljujući kojem će mnogi mladi gitaristi imati priliku da pokažu svoje umijeće sviranja gitare, odnosno da pokažu ono što su naučili od svojih mentora, profesora.  

Kako je najavljeno, 25. maja će biti organizirane radionice Gitarfest koje će voditi istaknuti bh. gitaristi i pedagozi Predrag Stanković, Marko Simović, Belma Alić i Boško Jović.

- Tražeći put do mladih ljudi, Gitarfestom im predstavljamo lijepu priču. Za njih stvaramo uslov i dajemo im priliku da predstave ono što su naučili, da kroz radionice nešto više nauče, ali i da dva dana uživaju u glavnom gradu BiH, da se druže i da grade nove mostove - kazao je Omerović.

Gitarfest će biti okončan gala koncertom vrhunskih  umjetnika, virtuoza Boška Jovića (gitara), Belme Alić (violončelo) i Marka Simovića (violina), koji će za publiku, pored ostalog, izvesti Beethovenov koncert za violinu i violončelo u C-duru.

Jović je najavio i premijerno izvođenje dvije kompozicije koje je sam radio.

Zahvaljujući Općini Centar Sarajevo, ulaz na koncerte je slobodan.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Festival komedije 'Smijeh je lijek' počinje 13. novembra komedijom 'Žiranti'

Festival bajke čuva tradiciju pripovijedanja

Predstava 'Prah' ljetno putovanje nastavlja u Sloveniji

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana