Ekonomija     | 22.05.2019. 12:51 |

Privredna komora ZDK organizirala interaktivni seminar o kvaliteti hrane

FENA Vehid Begunić

ZENICA, 22. maja (FENA) - Privredna komora Zeničko-dobojskog kantona, u saradnji s Vanjskotrgovinskom komorom Bosne i Hercegovine, organizirala je za svoje članice i goste iz Unsko-sanskog, Sarajevskog i Zapadno-hercegovačkog kantona interaktivni seminar o temi "Kontrola kvaliteta proizvoda u prehrambenoj industriji", na kojem su predavači bili profesori s Univerziteta u Sarajevu.

Predsjednica Privredne komore ZDK Diana Babić istakla je kako su ovakvu temu nominirale same kompanije-članice te komore.

- Prerađivačka industrija vodeća je privredna grana u ZDK, sa 2,3 milijarde KM ostvarenih prihoda na godišnjem nivou te s 24.000 zaposlenih, a, u okviru nje, proizvodnja prehrambenih proizvoda predstavlja jedan od značajnijih faktora razvoja ZDK-a. Preko 70 kompanija, koliko ih posluje u ZDK, ostvari godišnji prihod od 450 miliona KM - ističe Babić, koja napominje kako je ZDK apsolutni lider u BiH u proizvodnji i preradi pilećeg mesa, koje kompanije iz tog kantona izvoze i u inozemstvo.

Značajni su, dodaje Babić, kapaciteti tog kantona i u proizvodnji meda, gaziranih i negaziranih voda za piće, suhomesnatih i proizvoda pekarsko-konditorske industrije.

Direktor Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica Senad Husejnagić, koji je sa svojim saradnicima učesnicima seminara predstavio kapacitete ustanove na čijem je čelu, istakao je kako imaju stručne kadrove i certificirane laboratorije te da su spremni ispuniti misiju koju je pred njih država postavila.

- Kada je u pitanju sigurnost hrane na području BiH, rezultate koje imamo, iz onog što je analizirano, trebali bi biti zadovoljni. Rijetko kada, naime, po godinama nađemo da je više od tri posto analiziranih proizvoda zdravstveno neispravno. To je jako dobar i rezultat na nivou Evropske unije. Međutim, imamo problem da, ustvari, pouzdano ne znamo kakvo je zdravstveno stanje hrane, jer je obim kontrole nedovoljan - kaže Husejnagić te ističe kako je, u usporedbi sa susjednom Hrvatskom, broj hemijskih analiza hrane u BiH, u odnosu na broj stanovnika, 40 puta manji nego u Hrvatskoj.

Zato, apeluje direktor Husejnagić, treba podići svijest građana kroz udruženja potrošača, koja postoje ali čijim radom, kaže, nije zadovoljan.

- Onog trenutka kada kupimo proizvod, tada plaćamo i PDV, doprinose, materijlne troškove i plaću radnika. Zato, kao potrošači, imamo pravo da nešto zahtijevamo, ali mi, kao građani BiH, nemamo tu svijest da nešto zahtijevamo, želimo i vršimo izbor proizvoda - kaže Husejnagić i dodaje da građani, uglavnom, zbog teškog socijalnog stanja odlučuju da kupe jeftiniji proizvod.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Vlada ZDK i Privredna komora potpisali memorandum o saradnji u osam prioritetnih oblasti

Vlada ZDK i Privredna komora žele dodatno unaprijediti saradnju

Prezentirane dobre prakse dualnog obrazovanja srednjoškolaca u ZDK

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta