Ekonomija     | 22.05.2019. 13:22 |

Komšić i Aćimović razgovarali o uspostavljanju Vijeća Predsjedništva BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 22. maja (FENA) - Član Predsjedništva BiH Željko Komšić razgovarao je danas s ekonomskim stručnjakom i bivšim ambasadorom BiH u Belgiji Draškom Aćimovićem o pokretanju inicijative za uspostavljanje Vijeća Predsjedništva BiH za ekonomska pitanja i evropske integracije.

Ciljevi Vijeća bili bi promocija bosanskohercegovačke privrede i direktni kontakti sa stranim investitorima zainteresiranim za ulaganja u BiH. Ugledni stručnjaci, kao dio Vijeća koje bi funkcioniralo na "pro bono" osnovi, svojim će ugledom, znanjem i kontaktima stvarati bolje uvjete za strane ulagače i nove investicije u BiH. 

Aćimović je istakao da je prije dvije sedmice u RS održan sastanak s jednom velikom trgovačkom mrežom, koja ostvaruje godišnji promet u iznosu od tri milijarde eura, a zainteresirana je za izvoz prehrambenih proizvoda iz cijele BiH.

Zahvalio je Komšiću na punoj podršci koju daje da i u Federaciju BiH budu dovedeni strani investitori, predloživši da bi svaki od članova Predsjedništva BiH mogao delegirati po dva ekonomska stručnjaka za formiranje Vijeća. Vijeće bi imalo ulogu koordinatora sa stranim i domaćim investitorima, ali i s institucijama u BiH za brže i efikasnije pokretanje ekonomije u našoj zemlji.

Komšić je dao punu podršku toj inicijativi, istakavši da će na narednoj sjednici Predsjedništva BiH predložiti uspostavljanje Vijeća Predsjedništva BiH za ekonomska pitanja i evropske integracije, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Lideri Trojke: Prijetnje državi su prijetnje entitetima

Komšić: Izmjene izbornog zakona dobre za poštenije izbore, sada se posvetiti drugim zakonima

Sastanak predstavnika Razvojne banke FBiH i komercijalnih banaka, cilj podrška razvoju bh. privrede

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo