Kultura     | 22.05.2019. 13:47 |

SFF pobjedničke kratke filmove kvalificira za prijavu za nagradu Oscar

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 22. maja (FENA) - Američka filmska akademija imenovala je Sarajevo Film Festival festivalom koji svoje pobjedničke filmove u kategorijama kratkog filma kvalificira za prijavu za nagradu Oscar® Američke akademije filmskih umjetnosti i znanosti, saopšteno je iz SFF-a.

Kratki film koji na Sarajevo Film Festivalu osvoji Srce Sarajeva za najbolji kratki film i film koji na Sarajevo Film Festivalu osvoji nominaciju za nagradu Evropske filmske akademije (EFA) za najbolji kratki film, ukoliko ispunjava pravila Akademije, kvalificira se za razmatranje za nominaciju za nagrade Američke filmske akademije u kategoriji Animirani kratki film i Igrani kratki film, bez uobičajene kino-distribucije u SAD-u koju zahtijeva Američka akademija.

Tako se Sarajevo Film Festival pridružio porodici velikih svjetskih festivala koji kvalificiraju kratke filmove za prijavu za nagradu Oscar®, među kojima su Sundance Film Festival, Berlin International Film Festival, Cannes Film Festival, Locarno International Film Festival, BAFTA nagrade (British Academy of television and television arts Awards), navodi se u saopštenju SFF-a.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Filmom 'Samo kad se smijem' započelo obilježavanje Dana ljudskih prava u kinu Meeting Point

'Dani ljudskih prava' uz besplatne filmove u kinu Meeting Point

Izbor filmova iz programa 29. Sarajevo Film Festivala u Gradačcu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo