Kultura     | 22.05.2019. 13:37 |

Knjiga Elmira Sadikovića govori kako od BiH stvoriti zdrav politički organizam

FENA Nermina Omerbegović

SARAJEVO, 22. maja (FENA) – “Subnacionalni konstitucionalizam i demokratija: Bosna i Hercegovina između liberalnog i etničkog nacionalizma„ naziv je knjige profesora Elmira Sadikovića koja je predstavljena danas na Fakultetu  političkih nauka Univerziteta u Sarajevu.

O knjizi su uz autora govorili profesori Šaćir Filandra, Senadin Lavić i  Elvis Fejzić.

Profesor Sadiković je pojasnio da knjiga govori o problemu organizacije bosanskohercegovačke države, bh. društva kao pluralnog, multietničkog.

On pojašnjava da se u bh. političkim procesima mogu prepoznati dva dijametralno suprostavljena stanovišta u pogledu pitanja kako urediti državu BiH.

-Jedan je etnonacionalni, koji teži vlastitom samoodređenju i etničkoj teritorizaciji prostora, a BiH želi predstaviti kao zajednicu tri teritorijalno definirana i etnički odvojena naroda. Drugi koncept je ovaj koji nazivam liberalnim nacionalizmom. Koji na neki način ne uvažava ono što jeste bh. društvo u svojoj pluralnosti i različitim identitetima - kazao je profesor Sadiković.

Sadiković smatra da BiH kao država i kao multietničko, pluralno društvo, treba težiti ka tome da pomiri  ta dva koncepta.

Kako je naglasio ova dva identiteta je moguće pomiriti, što se pokazalo i u državama zapadnog svijeta, ali  ključni problem BiH jeste nedostatak političke volje da se ozbiljno i stručno pristupi tom pitanju, koje se  dnevno politički politizira a ne teži se tome da se riješi.

 Za profesora Senadina Lavića knjiga Subnacionalni konstitucionalizam i demokratija: Bosna i Hercegovina između liberalnog i etničkog nacionalizma“ je važna  za našu trenutnu politički situaciju.

 Elvis Fejzić govoreći o značaju knjige i zašto bi je trebali čitati i oni koji se u BiH bave politikom između ostalog je naveo da Sadiković koristi  dobre i loše prakse evropskih država koje su pokušavale riješiti  podnacionalni nivo politike i ta iskustva aplicira na bh. politički kontekst.

Fejzić smatra da je autor ponudio konkretna rješenja, te predvidio neke nužne političke reforme koje je potrebno donijeti kako bi se unutarnj politički proces u BiH demokratizirao.

Također kako naglašava Fejzić ova knjiga govori i kako je moguće na unutrašnjem planu rekonstruirati državu BiH i stvoriti zdravi politički organizam koji bi štitio interese građana BiH.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Komšić: BiH će opstati kao nezavisna država, bez obzira što god ko radio i šta god ko pokušavao

Bakić:Javna diskusija 'Perspektive sociologije u obrazovanju' postavlja pitanja o poziciji sociologa

U Sarajevu promovisana knjiga Elvisa Fejzića 'Vaninstitucionalna politika'

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'