Bosna i Hercegovina     | 22.05.2019. 14:17 |

Završeni radovi na obnovi zgrade Crvenog križa u Orašju

FENA Saopćenje

ORAŠJE, 22. svibnja (FENA) - Završetak radova na obnovi i rekonstrukciji zgrade Crvenog križa (CK) općine Orašje obilježen je prigodnom svečanošću u prisutnosti donatora, predstavnika lokalne zajednice te članova i volontera Crvenog križa.

"Utopljavanjem" objekta poboljšana je energetska učinkovitost zgrade Crvenog križa, a ukupna vrijednost radova je 72.000 maraka. Sredstva su osigurali Fond za zaštitu okoliša Federacije BiH, Vlada Švedske i općina Orašje, kroz projekt Zeleni ekonomski razvoj (GED) Razvojne agencije Ujedinjenih naroda (UNDP).

Šefica Švedske razvojne agencije Marie Bergstrom kazala je kako će svoj prvi posjet Gradu na Savi upamtiti po završetku iznimno humane i korisne akcije u kojoj je sudjelovala i Vlada Švedske.

"Doznala sam kako Crveni križ Orašje radi fantastičan posao u svojoj sredini. Okoliš je za švedsku vladu jedan od najvažnijih prioriteta, jer se kroz energetsku efikasnost unapređuje unutrašnjost objekata i vanjski okoliš, a ostvaruju se i uštede. Naš rad zajedno s UNDP-om jako je važan za BiH u smislu unaprjeđenja okoliša", kazala je Bergstrom.

Predsjednik Vlade Posavske županije Đuro Topić podsjetio je na ogroman doprinos Crvenoga križa u saniranju posljedica velikih poplava 2014. godine.

"Vlada će dati potporu projektima i ostalim sličnim ustanovama u sve tri općine Posavske županije kako bi bile na pomoći socijalno ugroženim, bolesnim i starim osobama", naglasio je Topić.

UNDP skupa sa svojim partnerima do sada je rekonstruirao više od 140 javnih objekata širom BiH, ostvareno je više od četiri milijuna maraka uštede u proračunima i poboljšani su uvjeti rada i boravka za oko 110.000 korisnika.

"Drago nam je da smo bili dio jako lijepe priče u kojoj je općina Orašje uspjela uposliti 57 osoba sa socijalnom potrebom i invalida, a mi smo pomogli kroz obnovljeni objekt koji će im pružiti bolje uvjete rada", istaknuo je projektni menadžer UNDP-a Elvis Hadžikadić.

Na kraju svečanosti zahvalnice su dobili Vlada Švedske, Vlada Posavske županije, UNDP, ICRC Geneve, Švicarski Crveni križ, Crveni križ Federacije BiH, Fond za zaštitu okoliša Federacije BiH, Fond za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom, Općina Orašje, Crveni križ grada Bihaća, GDCK Županja i poduzetnik Drago Živković.

U završnom dijelu svečanosti učenici Osnovne škole Orašje, volonteri i članovi sekcije Crvenog križa izveli su pokaznu vježbu spašavanja ljudi na požarištu čime su potvrdili svoju vrhunsku obučenost, priopćeno je na službenoj internetskoj stranici Vlade Posavske županije.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

U Orašju obilježena obljetnica utemeljenja HVO-a

Katić u Orašju razgovarala o izgradnji autoceste kroz ŽP i novog mosta na Savi

Dani energetske učinkovitosti: Kako uskladiti javni interes i interes lokalnog stanovništva?

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'