Kultura     | 22.05.2019. 14:42 |

Večeras otvaranje konferencije 'Evropski muzej godine'

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 22. maja (FENA) - Konferencija "Evropski muzej godine" (EMYA) u organizaciji Muzeja ratnog djetinjstva i Evropskog muzejskog foruma (EMF) bit će otvorena večeras svečanim prijemom u Zemaljskom muzeju Bosne i Hercegovine. 

Skup će trajati četiri dana, od 22. do 25. maja, te okupiti oko 250 učesnika iz više od 100 evropskih muzeja. Održava se od 1977. godine, kada Evropski muzejski forum počinje predstavljati rad evropskih muzeja te poticati njihovu izvrsnost i kvalitet.

Konferencija je danas jedan od najprestižnijih događaja na kulturnoj i muzejskoj sceni, koji omogućava razmjenu iskustava i dobrih praksi stručnjaka iz čitave Evrope.

Iako je održavanje ovog događaja u glavnom gradu Bosne i Hercegovine od velikog značaja za afirmaciju bh. kulturne scene, treba istaknuti i to da je ovo prvi put da je domaćim muzejima data prilika da predstave svoj rad i aktivnosti kroz zvanični program EMYA konferencije.

Glavna tema ovogodišnje konferencije su inovacije na evropskoj muzejskoj sceni, a diskusije će biti grupisane u skladu sa užom specijalizacijom muzeja kao što su svjetska historija, sukobi, nacionalno naslijeđe, okoliš, književnost te umjetnost.

Iako ima ulogu umrežavanja i učenja, taj skup se prvenstveno organizuje s ciljem prepoznavanja i nagrađivanja onih muzeja čiji pristup pokazuje posebnu inovativnost, ali i zalaganje za vrijednosti tolerancije i poštivanja ljudskih prava.

U okviru konferencije "Evropski muzej godine" muzejskim institucijama se dodjeljuje jedna od sljedećih nagrada: Evropski muzej godine, Muzejska nagrada Vijeća Evrope, Nagrada Kenneth Hudson, Nagrada Silletto te Muzejska nagrada Portimao. Ove godine je nominovano 40 muzeja iz 17 evropskih zemalja, a nagrade će im biti dodijeljene na ceremoniji u Narodnom pozorištu u Sarajevu.

Realizaciju događaja podržali su Turistička zajednica Kantona Sarajevo, Delegacija Evropske unije u BiH i Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo u ulozi glavnih pokrovitelja.

Glavni sponzori su Ambasada Italije u BiH, Ambasada Velike Britanije u BiH, New Event i Ibes. Velika zahvalnost ide i ostalim partnerima i sponzorima: Narodnom pozorištu u Sarajevu, Zemaljskom muzeju BiH, Muzeju savremene umjetnosti Ars Aevi, Fondu memorijala, Ambasadi Republike Slovačke, Ambasadi Holandije i mnogim drugim, saopćili su organizatori. 

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Vukovar: Otvorena 1. znanstveno-stručna konferencija o vučedolskoj kulturi

Digitala.press:Biznis modeli u novinarstvu i platforme za interaktivnu edukaciju

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo