Bosna i Hercegovina     | 22.05.2019. 15:20 |

Čapljina službeno postala grad

FENA Saopćenje

ČAPLJINA, 22. svibnja (FENA) - Općinsko vijeće Čapljine usvojilo je u srijedu "Prijedlog statutarne odluke Grada Čapljina" čime je Čapljina službeno postala grad, a Općinsko vijeće počelo je funkcionirati kao Gradsko vijeće.

Odluku je podržalo svih 25 vijećnika čime je okončan postupak proglašenja Čapljine gradom.

Proces je pokrenut 3. 3. 2017. kada je u Općinskom vijeću, na inicijativu čapljinskog načelnika, usvojena Odluka o pokretanju postupka proglašenja Općine Čapljina gradom.

Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH 28. veljače 2018. podržao je Prijedlog zakona o gradu Čapljina te je isti proslijeđen Domu naroda Parlamenta Federacije BiH koji ga je 1. travnja 2019. usvojio.

Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara potpisao je Ukaz o proglašenju Zakona o Gradu Čapljini koji je objavljen 8. svibnja 2019. u Službenim novinama Federacije BiH te je stupio na snagu osam dana kasnije.

Čapljina je grad koji je stasao planski. Uz mnogobrojne prirodne ljepote, zemljopisni položaj i urbanu fizionomiju, Čapljina se može pohvaliti s devet nacionalnih spomenika: utvrđena kasnoantička vila Mogorjelo; stari grad u Gabeli; rimska vila u Višićima; stari grad Počitelj (na tentativnoj listi UNESCO-a za upisu svjetsku baštinu); stari most u Klepcima; crkva Preobraženja Hristovog u Klepcima; Pašića kula s dvorima u Bivoljem Brdu; crkva uspenja sv. Bogorodice u Gabeli i Kulina u Dračevu.

Pored toga na privremenoj listi nacionalnih spomenika Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika nalaze se i crkva sv. Franje Asiškog u samom središtu grada, crkva sv. Stjepana u Gabeli i Park prirode Hutovo blato.

Zbog svega navedenog mnogi s razlogom svrstavaju Čapljinu među najljepše gradove u Bosni i Hercegovini, priopćeno je iz Gradskog vijeća Čapljine.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

U utorak sjednica mostarskog Gradskog vijeća

Uručeni ključevi novih stanova za 42 porodice u Čapljini

Gradsko vijeće Mostara usvojilo Nacrt proračuna za 2024. godinu

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom