Bosna i Hercegovina     | 22.05.2019. 16:08 |

Nastavak suđenja u predmetu Arslanagić i drugi

FENA Muamer Selimbegovic

SARAJEVO, 22. maja (FENA) - Suđenje u predmetu Edin Arslanagić i drugi nastavljeno je danas u Kantonalnom sudu Sarajevo (KSS) dodatnim ispitivanjem sudske vještakinje finansijske struke Mirsade Čeho.

U sklopu dodatnog ispitivanja, zastupnik optužbe u ovom predmetu fokusirao se na navode unakrsnog ispitivanja s ročišta od 8. maja, koje se odnosilo na analizu prirode i svrhe putnih naloga za službena putovanja Amara Arslanagića, bivšeg direktora Odjeljenja Inostrana tržišta - Srednji istok i Afrika i direktora sektora Inostrani marketing i prodaja Preduzeća 'Bosnalijek' (ukupno 87 putnih naloga).

Tužitelj Sead Kreštalica insistirao je, između ostalog, na razjašnjenju sintagme „da je sadržaj važniji od forme“, odnosno tvrdnje vještakinje iz unakrsnog ispitivanja, koja je onda navela da forma ne može biti prevalentna u kontekstu određenih poslovnih događaja, a što je ona i danas potvrdila, uz pojašnjenje kako je iz bića događaja moguće izvesti zaključak o postojanju određenog sadržaja, bez obzira na odsustvo forme.

Na dodatni upit o tome šta je sa sadržajem, ukoliko je forma izostala, primjera radi, ukoliko nema imena na putnom nalogu, vještakinja je ukazala na značaj sveobuhvatnijeg sagledavanja uzročno-posljedičnog odnosa, uz opasku da u određenim slučajevima, poštujući formu, nije prihvatila troškove iz prateće dokumentacije uz putne naloge.

Vještakinja Čeho je u dodatnom ispitivanju potvrdila kako se prilikom izrade nalaza i mišljenja nije referirala na Uredbu Vlade FBiH o naknadama troškova za službena putovanja, koja se odnosi na državne službenike i namještenike u federalnim organima državne službe, nego, prije svega, na odredbe Zakona o računovodstvu i reviziji FBiH, odnosno standarde o finansijskom izvještavanju.         

U nastavku dodatnog ispitivanja našla su se pitanja u vezi s vjerodostojnošču dokumenata koji su priloženi uz putne naloge, odnosno izvještaje o putovanjima (troškovnik, prateća dokumenta na stranim jezicima...) i elementima u tom pogledu u skladu s važećom legislativom, uključujući troškove reprezentacije i druge aspekte i specifičnosti analiziranih službenih putovanja.  

Tokom dodatnog ispitivanja braniteljice prvo i drugooptuženog - advokatice Senka Nožica i Edina Rešidović uputile su niz prigovora, navodeći kako se radi o hipotetičkim pitanjima koja izlaze iz okvira unakrsnog ispitivanja, te insistrajući na konkretizaciji, odnosno striktnom navođenju broja/oznake putnih naloga koji su se nalazili u fokusu vještačenja.

Insistirali su, nadalje, na pojašnjenjima u vezi s pravdanjima određenih troškova, specifičnostima i svrhi službenih putovanja, ustvrdivši kako kršenje forme predstavlja prekršaj, a ne krivično djelo.  

Optužnica uz Edina Arslanagića, bivšeg generalnog direktora Bosnalijeka, tereti i Šefika Handžića, Hasana Šepu, Aidu Selvić i Jasmina Šepu za inkriminacije koje su, prema tužbenim navodima, počinili kao uposlenici farmaceutske kompanije Bosnalijek d.d. Sarajevo, te firmi Brštanica d.o.o. Sarajevo i Carpe Diem Sarajevo.

Akteri slučaja terete se za organizirani kriminal u vezi sa zloupotrebom položaja i ovlaštenja, pranjem novca, poreznom utajom i krivotvorenjem službenih isprava, te sklapanjem štetnih ugovora, a u vezi s poslovnim aranžmanima kompanije ‘Bosnalijek’ i spomenutih firmi.

Amar Arslanagić, jedan od optuženih u tom predmetu, a koji se našao u žiži spomenutog vještačenja, nalazi se u Sjedinjenim Američkim Državama i budući da je nedostupan bh. pravosudnim organima, za njim je raspisana međunarodna potjernica.

Nasatvak suđenja zakazan je za srijedu, 29. maja. 

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

FUP - Đugum osuđen na 13, a Mušić na šest i po godina zatvora zbog organiziranog kriminala

Prihvaćeno jamstvo, ukinut pritvor i određene mjere zabrane Blagojeviću i Šinikoviću

Određen pritvor Sejdiću i Bukvi osumnjičenima za neovlašteni promet narkoticima

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo