Bosna i Hercegovina     | 23.05.2019. 12:04 |

Bolja upotreba sistema zaštite djece u vozilu, ali ne i zadovoljavajuća

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 23. maja (FENA) - Bosanskohercegovački auto-moto klub (BIHAMK) ustanovio je značajno povećanje procenta korištenja sjedalica za djecu u automobilima tokom vožnje, ali i registrirao da je taj procenat još nezadovoljavajući.

- Naime, Generalna skupština UN odredila je dvanaest globalnih ciljeva koje bi trebalo realizirati u slijedećoj dekadi. Jedan od tih ciljeva jeste i povećanje upotrebe sistema dječije zaštite u vozilima na sto posto do 2030. godine - navodi se.

Istaknuto je to u istraživanju o korištenju autosjedalica i sigurnosnih pojaseva provedenom početkom 2017. godine, neposredno pred kampanju 'Sigurno vezani u vozilu' koja se odnosila na povećanje svijesti roditelja o važnosti vezivanja djece u vozilu tokom vožnje.   

Uspoređujući podatke iz tog perioda s podacima iz 2019. godine u BIHAMK-u su utvrdili da je 'sa zabrinjavajućih 28,8 procent upotrebe sigurnosnih autosjedalica porastao na 42 posto'.

- Roditelji još nisu svjesni kolika je opasnost voziti djecu nezaštićenu u vozilu, dok vozači i putnici u vozilu nisu svjesni koliku prijetnju tokom vožnje po sebe i ostale putnike predstavlja nevezani putnik u vozilu - ističe se.

Istraživanjem je ustanovljeno da je ukupan procent upotrebe sigurnosnog pojasa u BiH, kako za vozače tako i za suvozače, oko 47 posto.

Preventivnu kampanju 'Sigurno vezani u vozilu' realizirao je BIHAMK u suradnji s JP Ceste FBiH, a provedena je u okviru UN Dekade akcije za cestovnu sigurnost.  

Statistika pokazuje da saobraćajne nesreće na bh. cestama godišnje odnose više od 300 ljudskih života, dok oko 11.000 osoba bude lakše ili teže povrijeđeno. Nažalost, dio te statistike su i djeca. U 2018. u BiH je smrtno stradalo petero djece, a oko 150 ih je pretrpjelo teške tjelesne povrede. Značajan broj života (80 posto stradalih) mogao bi biti spašen ako bi se koristile sigurnosne autosjedalice, jedini sistem zaštite djece u vozilima.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

U BiH lani identificirano oko 37 potencijalnih žrtava trgovinom ljudima

'Suživot u prometu' zajednička kampanja MUP-a ŽP-a i Moto kluba 'Posavac'

Normaliziran saobraćaj na M-1.8 Tuzla-Srebrenik

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom