Svijet     | 23.05.2019. 10:58 |

Evropski izbori započeli u Britniji i Holandiji

FENA Internet

LONDON,  23. maja (FENA) - Očekuje se da stranka Novi Brexit euroskeptičnog veterana Nigela Faragea  dominira u Britaniji na evropskim izborima, dok će nova desničarska stranka predstaviti izazov etabliranim političkim strankama u Holandiji, nakon što su dvije zemlje pokrenule izbore za Evropski parlament u četvrtak.

Od četvrtka do nedjelje, više od 400 miliona glasača širom 28 zemalja članica Evropske unije učestvuje na izborima, najvećem svjetskom iskazivanju demokratske volje.

Zvanični rezultati neće biti objavljeni do zatvaranja biračkih mjesta u nedjelju.

Ankete pokazuju da će stranka Novi Brexit osvojiti između 30 i 40 posto glasova i da će zasjeniti ukupni broj glasova za dvije vodeće britanske stranke, Konzervativce i Laburiste.

Očekuje se da  bivše pristalice Konzervativaca premijerke Therese May zaostaju za strankom Brexita, nakon političkog ćorsokaka zbog britanskog napuštanja EU koji je prinudio vladu u Londonu da omogući Britancima da glasaju na evropskim izborima ovog vikenda.

Britanski analitičari i političari očekuju podijele oko Brexita na izborima.

Također se očekuje nagli rast podrške Liberalnim demokratima, koji se žestoko protive Brexitu i žele drugi referendum koji bi uključivao opciju britanskog ostanka u EU.

U Holandiji se očekuje da se populisitički desničarski Forum za demokratiju (FvD) natječe s konzrervativno-liberalnom strankom VVD premijera Mark Ruttea oko osvajanja najviše glasova na izborima.

Mnogi strahuju da bi evropska legislatura, kojom većim dijelom njene 40-godišnje istorije dominiraju velike koalicije centra i ljevice ili centra i desnice, mogla biti paralizirana jačanjem populista u zemljama kao što su Italija, Francuska, Mađarska i Njemačka.

Novi parlament bit će od ključnog značaja u imenovanju novog izvršnog organa EU, Evropske komisije, prije nego što se prihvati svoje regularne dužnosti odobravanja svake nove inicijative i glasanja o ključnim pitanjima kao što je budući budžet bloka, prenosi dpa.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Grmoja: Most i DP bez Možemo i SDSS-a imaju dovoljno ruku za novu hrvatsku vladu

Izbori za EP u Hrvatskoj: Još nema ni jedne kandidacijske liste

Najveći svjetski izbori počeli u Indiji

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'